Ekonomové: Češi omezují spotřebu a raději investují do bydlení

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Češi využívají rekordně nízkých úrokových sazeb a na úkor spotřeby raději investují do vlastního bydlení. Ke kupování vlastního bytu a domu jsou nuceni také kvůli přemrštěným nájmům na černém trhu, který vznikl vinou regulovaných nájmů, uvedli ekonomové oslovení ČTK. Kvůli hypotékám pak lidé i přes slušný růst mezd a nízkou inflaci utrácejí jen velmi opatrně.

Malou chuť Čechů utrácet potvrzují i nejnovější statistická data. Maloobchodní tržby se v dubnu meziročně zvýšily jen o procento, zatímco v březnu činil růst podporovaný velikonočními svátky 3,9 procenta.

Úrokové sazby jsou na historickém minimu a lidé si navíc stále více zvykají na život na dluh. Stále více domácností se tak rozhodlo investovat do bydlení. Peníze směřují do nákupu nových i starších domů a bytů, ale i na rekonstrukce, uvedl hlavní analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle Dufka však řadu Čechů nutí k zadlužování i stát, který drží regulované nájmy. V důsledku toho se vytváří černý trh s předraženými pronájmy. "Pokud si mají lidé vybrat, zda splácet hypotéku, nebo dát kolikrát i víc za černý podnájem, tak volí vlastní bydlení," řekl ČTK.

Řada Čechů je podle ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška kvůli hypotékám finančně vyčerpaná a obchodníci se tak nemůžou těšit na mimořádné utrácení lidí ani v dalších měsících. Českou ekonomiku tak i nadále potáhnou vzhůru především export a investice.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka je zajímavé, že české domácnosti letos mnohem více utrácejí za oděvy a obuv. "Tento výsledek přičítám lákavějším cenám, které jsou stále asi o pět procent nižší než loni," řekl. Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka Češi také nijak nezanedbávají hygienu, zdraví a zkrášlování, protože tržby za drogistické, farmaceutické a kosmetické zboží meziročně stouply o 2,2 procenta. "Zato se čtením knížek jsme na štíru. Tržby z prodeje knih a papírenského zboží klesly o 2,7 procenta. Buď se chodí více do knihoven, nebo knihy doplácí na rostoucí oblibu nových médií," uvedl.

Za celý rok ekonomové odhadují růst maloobchodních tržeb o tři až čtyři procenta. "Pořád platí závěr, že letošní rok žádné bezhlavé útraty nepřinese, a to přesto, že důvěra spotřebitelů v ekonomiku je nejvyšší za poslední čtyři roky," uvedl Dufek. V loňském roce se útraty lidí zvýšily jen o 2,5 procenta, a to především kvůli zvyšování daní a obavám ze vstupu do Evropské unie.

Dnešní údaje podle analytiků potvrzují prognózy nízkého růstu cen. Centrální banka by tak měla ponechat úrokové sazby na současné rekordně nízké úrovni 1,75 procenta, což je nejméně v Evropské unii. Podle Marka se však nedá vyloučit ani další pokles sazeb na 1,50 procenta. "Pravděpodobnost dalšího snížení sazeb podle nás činí 20-30 procent," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK