Soud odročil jednání o pohledávce 2,8 miliardy korun vůči Čepru

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Městský soud v Praze dnes opět odročil jednání o oprávněnosti pohledávky 2,8 miliardy korun firmy Tukový průmysl vůči společnosti Čepro. Důvodem je nemoc právního zástupce Tukového průmyslu Tomáše Sokola. ČTK to řekl Tomáš Pelikán z advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges, která ve sporu zastupuje Čepro.

"Další jednání v této věci bude pravděpodobně 13. července," doplnil Pelikán.

Částka 2,8 miliardy korun je pokuta celního úřadu společnosti Tukový průmysl za to, že do oběhu vydala pohonné hmoty, které neproclila. Tukový průmysl ale tvrdí, že za porušení celních povinností může Čepro, které pohonné hmoty skladovalo a bez souhlasu vydalo. Čepro obvinění popírá.

Pohledávka Tukového průmyslu má původ u společnosti Bena, která patřila k největším obchodníkům s pohonnými hmotami. S touto firmou jsou spojeny další pohledávky, které nyní vůči Čepru uplatňují jiné dvě firmy. Zhruba 2,6 miliardy korun žádá Al Batal General Trading, další firma M Port uplatňuje 348 milionů korun. Čepro i tyto pohledávky považuje za neoprávněné.

Čepro patří k nejvýznamnějším českým průmyslovým podnikům. Zabývá se především přepravou a skladováním ropných produktů, provozuje síť čerpacích stanic EuroOil a ochraňuje zásoby státních hmotných rezerv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK