Zákoník práce v létě projedná vláda, odborům se zamlouvá

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Nový zákoník práce by měla v létě projednat vláda, a dlouho připravovaný kodex by poté dostala sněmovna. Odboroví předáci jsou po dnešním jednání s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) s návrhem zákoníku spokojeni. "Dnes jsme udělali poslední a rozhodující krok pro to, aby zákoník práce mohl být z naší strany zcela podpořen," řekl novinářům předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch (ČSSD).

Ocenil, že zákoník vytváří prostor pro větší smluvní volnost v pracovněprávních vztazích a zároveň garantuje přibližně stejnou ochranu zaměstnanců jako dosud. Má zlepšit i mobilitu pracovní síly. Pokud se na tom zaměstnavatelé dohodnou s odbory v kolektivní smlouvě, firmy by si mohly do nákladů zahrnout výdaje za dopravu pracovníků z regionů s vysokou nezaměstnaností i za jejich přechodné ubytování.

"Chceme nabídnout lidem z regionů, kde je vysoká nezaměstnanost, kde dlouhodobě i přes investiční nabídky zaměstnavatelé nechtějí, jít do regionů, kde práce je," uvedl Štěch.

Premiér poznamenal, že ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) spolu s šéfem legislativní rady vlády Pavlem Zářeckým v návrhu zákoníku ještě doladí některé problémové věci. Ve druhé polovině srpna by měl kodex práce projednat kabinet. "Jsme rádi, že zákoník práce by měl být během léta projednán i na vládě," konstatoval Štěch.

Podnikatelé i opoziční ODS ale navržený dokument považují za složitý, nesrozumitelný a obávají se, že pracovní vztahy jen zkomplikuje.

Ministerstvo práce tvrdí, že zatímco současná právní úprava je postavena na principu "co není dovoleno, je zakázáno", hlavním principem nové úpravy pracovněprávních vztahů je zásada "co není zakázáno, je dovoleno". Pokud nový zákoník schválí vláda i parlament a podepíše prezident, může začít platit od července příštího roku. Nahradí tak 56 právních předpisů i několik souvisejících zákonů.

Současný kodex platí od roku 1966, a patří tak k nejstarším právním předpisům v zemi. Od roku 1990 prošel desítkami novel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK