OPEC zvýší těžební limit o půl milionu na 28 milionů barelů denně

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VÍDEŇ 15. června (ČTK) - Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na mimořádné schůzce ve Vídni dohodli na zvýšení limitu k těžbě ropy o půl milionu na 28 milionů barelů denně. Agentuře Reuters to sdělil jeden z delegátů schůzky; kartel své rozhodnutí oficiálně oznámí až odpoledne na tiskové konferenci.

Vzhledem k tomu, že OPEC těží s využitím prakticky všech svých kapacit, nedá se očekávat, že by rozhodnutí vedlo ke změně situace a ke snížení cen na trhu. Americká lehká ropa West Texas Intermediate se prodává za zhruba 55 dolarů za barel a na zvýšení těžby prakticky nezareagovala.

Prezident kartelu Ahmad Fahd Sabah řekl, že pokud se cena ropy nesníží, OPEC by mohl sáhnout k dalšímu zvýšení produkce. Kartel už teď těží téměř 30 milionů barelů ropy denně a zvýšení limitů tak neznamená nic jiného, než legalizaci nadlimitní těžby. V kvótě 28 milionů barelů není započtena produkce Iráku.

Náměstek íránského ministra ropného průmyslu Hádí Nidžád Hosejnján tvrdí, že ceny ropy zůstanou vysoko, protože kartel už víc těžit nemůže. Bude tedy záležet na světové poptávce. Zvýšení limitů tedy zřejmě zůstane jen na papíře a kartel bude dál těžit zhruba tolik, co těží teď.

"Jelikož světová nabídka je na hranici kapacit, bude rozhodujícím vlivem na cenu ropy poptávka, to znamená stav světové ekonomiky," řekl ČTK analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko. Trh podle něj se zvýšením těžby počítá, což se již odráží v ceně.

Ahmad řekl, že bude záležet na tom, zda cena ropy z produkce kartelu zůstane i po zvýšení limitů nad 50 dolary. Pokud se nad touto hranicí udrží dalších sedm až deset dnů, dá Ahmad podnět ke konzultacím o zvýšení těžby o dalších 500.000 barelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK