Štěch: Výdajové paušály se mohou lišit podle typu podnikání

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Výdajové paušály pro živnostníky možná nebudou jednotné, ale budou záviset na typu podnikání. Řemeslníci by například mohli mít paušál 50 nebo 60 procent, naopak pro poradenskou nebo advokátní činnost by byly výrazně nižší. Po jednání s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) to ČTK řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch (ČSSD). Paušály by také mohly být omezeny stropem, aby je mohli využívat jen menší živnostníci.

Výdajové paušály by měly podnikatelům ulehčit účetnictví. Zatímco při normálním placení daní si podnikatelé musejí schovávat všechny doklady a složitě si vypočítávat daně, nově by pro výpočet daně stačily celkové příjmy a výdaje. Podnikatelé by si odečetli určité procento výdajů a ze zbylé části by vypočetli daň.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhuje zvýšit paušály z dnešních 25 na 50 procent. Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn navrhuje až 70 procent a u zemědělských prvovýrobců dokonce 80 procent.

Podle Štěcha by měly být paušály rozlišeny podle typu podnikání. Například u řemeslníků by 50 či 60 procent mělo smysl. Například právnické kanceláře nebo další firmy z kategorie služeb však mají náklady třeba deset procent tržeb, takže by pro ně takové paušály byly moc vysoké, soudí odborový předák. Použití paušálů by rovněž mělo být omezeno maximálními ročními příjmy, protože u velkých firem by tato metoda znamenala daňové úniky.

O nastavení paušálů pro živnostníky bude dnes rozhodovat vláda v rámci novely zákona o dani z příjmu, která by měla snížit daně většině Čechů asi o 4000 korun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK