Štěch: Stát asi bude firmám hradit dojíždění zaměstnanců

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Vláda bude nejspíš hradit tuzemským firmám náklady na dojíždění jejich zaměstnanců. Firmy by lidem tyto dojížďku zaplatily a poté by si náklady odečetly z daní. Stejnou pomoc by stát mohl poskytnout na přechodné ubytování přespolních pracovníků. Po jednání s premiérem Jiřím Paroubkem to dnes řekl na tiskové konferenci odborový předák Milan Štěch.

Stát by také mohl uznávat náklady firem ne přechodné ubytování lidí, kteří přijali práci daleko od svého bydliště. Pracovní návrh počítá až s částkou 3500 korun měsíčně. Cílem obou opatření je podle Štěcha podpořit zaměstnávání lidí z oblastí, které trpí vysokou nezaměstnaností. Náklady by se uznávaly po vzájemné dohodě se zaměstnanci.

Návrh na daňové úlevy při dojíždění za prací nedávno předložil vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. "Náklady na dopravu do zaměstnání tvoří v průměru deset procent rodinného rozpočtu," uvádí se ve strategii hospodářského růstu ČR, kterou nechal vypracovat. U chudších rodin je prý tento podíl ještě vyšší.

Štěch dnes návrhy zmínil v souvislosti s přípravou nového zákoníku práce, který vláda projedná v létě. Daňové úlevy by však byly již součástí novely zákona o dani z příjmu, o které bude kabinet jednat dnes večer. Cílem novely, kterou navrhl ministr financí Bohuslav Sobotka, je především snížit daně z příjmu většině obyvatel asi o 4000 korun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK