Senát zřejmě podpoří omezení změn poplatků stavebních spořitelen

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Stavební spořitelny zřejmě budou mít podle Senátu omezenou možnost měnit poplatky za vedení účtů stavebního spoření. Počítá s tím novela, kterou dnes jednomyslně doporučil horní komoře k přijetí garanční výbor pro veřejnou správu. Novela je reakcí na kritiku, podle níž klienti musejí stavebním spořitelnám platit vysoké a měnící se poplatky.

"Novela se týká sice jen nově uzavíraných smluv, ale i tak je to změna k lepšímu," řekl ČTK místopředseda výboru Pavel Eybert (ODS). Podotkl, že spořitelny si podle novely nebudou moci ponechávat úroky ze státní podpory na stavební spoření, pokud si dotaci nechaly třeba dva týdny. Úroky mají nově náležet klientovi den poté, co spořitelna peníze od ministerstva financí obdržela.

Také některé stavební spořitelny už změnu zákona uvítaly s tím, že povede k větší průhlednosti účtování poplatků.

Novelu předložil stínový ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). Navrhl, aby sazebník poplatků byl součástí příslušných smluv o spoření a spořitelna jej nemohla měnit. Poslanci toto ustanovení trochu zmírnili s tím, že způsob stanovení výše poplatků nebude moci do budoucna být závislý jen na vůli stavební spořitelny.

Z původního návrhu také vypadlo ustanovení, podle něhož by se v případě převodu smlouvy o stavebním spoření na jinou stavební spořitelnu převáděly sečtené vklady, státní podpora, úroky z vkladů a úroky z připsaných záloh státní podpory snížené o daň z úroků a o úhrady účtované spořitelnou. Nárok na státní podporu by se tak při pokračování spoření u jiné spořitelny zachoval.

Smlouvu o stavebním spoření má zhruba 5,9 milionu z více než deseti milionů Čechů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK