Akcie v RM-Systému dnes přerušily růst, zisky dolů nestačily

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Akciový trh mimoburzovního RM- Systému po šesti růstech za sebou dnes další nepřipojil. Většina společností včetně nejobchodovanějšího ČEZ oslabila, silné zisky cenných papírů uhelných firem sestup jen zmínily. Tržní index PK 30 ztratil 0,59 procenta na 1693,98 bodu, uvedl RM-Systém.

Objem obchodů s cennými papíry přes zlepšení na 11,6 milionu korun zůstal daleko na letošním průměrem. Takřka sedmimilionovými kontrakty nejvíce přispěl ČEZ, jeho kurz spadl o 1,68 procenta na 450,1 koruny. Investoři prodávali i peněžní firmy, z nichž Česká pojišťovna odepsala 1,85 procenta na 15.900 korun. Majoritní vlastník pojišťovny, finanční skupina PPF, hodlá během tří měsíců vykoupit akcie menšinových akcionářů. Výkup by zahájil proces stahování nelikvidních akcií z veřejných trhů.

Naproti tomu akcie Severočeských dolů vyrostly o 5,69 procenta na 2600 korun a cena Českomoravských dolů stoupla o čtyři procenta na rekordních 1500 korun. Uhelné firmy investorům vydělávají. Severočeské doly letos zpevnily o 71 procent a kurz Českomoravských dolů je dokonce zhruba čtyřnásobně vyšší než v závěru loňského prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK