Představenstvo Telecomu nenavrhne akcionářům výplatu dividend

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Představenstvo Českého Telecomu nenavrhne příští čtvrtek na valné hromadě firmy výplatu dividend. Podle mluvčího Vlastimila Sršně se vedení společnosti domnívá, že by výplata dividendy za rok 2004 před tím, než nový vlastník španělská Telefónica ukončí povinnou nabídku odkupu akcií, mohla být pro majoritního akcionáře nevýhodná.

"Představenstvo podotýká, že současné výsledky společnosti dávají prostor pro potenciální budoucí výplatu dividend," dodal mluvčí. V minulosti vedení firmy uvedlo, že Telecom může letos vyplatit na dividendách přes devět miliard korun.

Telefónica by měla ve čtvrtek státu doplatit 90 procent z 82,6 miliardy korun za 51,1 procenta akcií Telecomu a na valné hromadě by tedy zřejmě již mohla vystupovat jako nový majoritní vlastník.

"Přestože představenstvo obdrželo informace indikující vysokou pravděpodobnost dokončení prodeje Telefónice před datem řádné valné hromady, není v současné době možné určit, kdo bude dne 23. června majoritním akcionářem společnosti," dodal mluvčí.

Akcionáři by měli na valné hromadě mimo jiné odvolat a zvolit novou dozorčí radu a schválit účetní závěrku společnosti. Budou také schvalovat odměny představenstva a dozorčí rady pro letošní rok a tantiémy za rok 2004.

Firma od konce roku 2003 vlastní 100 procent v mobilním operátoru Eurotel, když dokoupila 49 procent od americké Atlantic West. Telecom provozuje 3,3 milionu pevných linek a prostřednictvím Eurotelu má i 4,6 milionu uživatelů mobilních telefonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK