Paroubek vyzval Tůmu k vysvětlení výroků členů rady ČNB

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek vyzval guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu, aby vysvětlil výroky některých členů bankovní rady. Předsedovi vlády vadí, že zástupci centrální banky v médiích zpochybnili přijetí eura do roku 2010, kritizovali rozpočtovou politiku státu a například viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer označil českou ekonomiku za přeregulovanou.

"Kredibilitu a nezávislost ČNB jsem, možná naivně, pokládal vždy za nedotknutelnou. Nyní mám ale smutný pocit, že slušnost a loajalita jsou některými současnými představiteli centrální banky snad pokládány za slabost a nekompetenci," uvedl Paroubek v dopise guvernérovi ČNB, který novinářům poskytl Úřad vlády.

Podle premiéra "politické" kritiky ze strany ČNB přicházejí ve chvíli, kdy česká ekonomika dosahuje jedny z nejlepších výsledků ve své historii. "Ještě více se mne potom dotýká, že takové kritiky vrcholných představitelů ČNB jsou namísto potřebné věcné koordinace politik vládě sdělovány prostřednictvím sdělovacích prostředků," dodal.

ČNB vládu často ve svých zprávách kritizuje za nejasnosti kolem rozpočtové politiky státu a za deficity veřejných rozpočtů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK