Japonské akcie dále rostly, dolar v blízkosti maxim

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 16. června (ČTK) - Tokijská akciová burza ve čtvrtek pokračovala v růstu pátým dnem po sobě, opět díky akciím bankovního sektoru. Kurz dolaru na devizovém trhu se nadále pohyboval v blízkosti devítiměsíčního maxima k euru.

Hlavní tokijský index Nikkei stoupl v nepatrném rozsahu 0,50 bodu na 11.416,38 bodu, i tak se ale dostal na novou nejvyšší úroveň od 14. dubna. Za posledních pět dní index získal 2,3 procenta. Širší index TOPIX posílil o 0,2 procenta.

Burzu vedly vzhůru zisky bank jako Sumitomo Mitsui Financial Group. Banky rostly zejména ve středu, kdy Nikko Citigroup zlepšila výhled japonského bankovního sektoru. Údaje o strojírenských zakázkách, které dopadly lépe, než se čekalo, trh pominul.

Dolar se držel v blízkosti devítiměsíčního maxima. Euro oslabuje politická nejistota po zamítnutí euroústavy v referendech a dnes k potížím zřejmě přispějí i spory o budoucí unijní rozpočtový rámec na summitu EU. Předseda Evropské komise José Barroso upozornil, že neshoda na rozpočtu a v otázce co dál s ústavou by uvedla Evropu do stavu "trvalé krize a paralýzy".

V závěru tokijského obchodování dolar k euru posílil na 1,2081 USD ze středečního závěru v USA na 1,2109 USD. K jenu dolar stoupl na 109,32 JPY z předchozích 109,19 JPY. Euro k jenu oslabilo na 132,06 JPY ze středečních 132,25 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK