Soud: Tendr na prodej akcií Vítkovice Steel je podle práva

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA/PRAHA 16. června (ČTK) - Městský soud v Praze ve středu v plném rozsahu zamítl žalobu společnosti Mittal Steel Company N.V. proti společnosti Osinek, kterou se Mittal Steel domáhala zastavení privatizace ostravské hutní firmy Vítkovice Steel. Informovala o tom mluvčí Osinku Eva Kijonková. Osinek organizuje výběrové řízení na prodej svého 99procentního majetkového podílu ve Vítkovice Steel. Od účastníků tendru obdržel pět závazných nabídek.

"Pražský soud dal ve všech bodech sporu za pravdu společnosti Osinek, když konstatoval, že k žádnému údajnému porušení evropského či českého práva v souvislosti s realizací výběrového řízení na prodej příslušné majetkové účasti nedošlo," dodala Kijonková. Stanovisko společnosti Mittal Steel, kterou privatizační komise do tendru nepustila kvůli sporu skupiny s Vítkovicemi Steel o ceny dodávek železa, ČTK zjišťuje.

Podle Kijonkové nebyly přesné informace v médiích, podle nichž pražský soud zamítl tuto žalobu už minulý týden. "Před více než týdnem byl zamítnut teprve návrh na předběžné opatření, které Mittal Steel požadoval. Ve středu byla zamítnuta celá žaloba," vysvětlila.

Výběrové řízení organizované společností Osinek se tak podle Kijonkové koná transparentním způsobem a jeho účelem je dosažení maximální ceny za prodávanou majetkovou účast.

Společnost Osinek obdržela pět konečných nabídek na koupi jejího podílu ve společnosti Vítkovice Steel. Mezi možnými investory pro ostravskou huť jsou společnosti Charles Capital, Mastercroft, Penta Investment, Systém Capital Management a Třinecké železárny. Výši konkrétních nabídek nebyla zveřejněna. Při předkládání předběžných nabídek v březnu osmička zájemců nabízela za státní podíl od čtyř do sedmi miliard korun.

Meziresortní privatizační komise by se nabídkami investorů měla zabývat v pondělí 20. června. Výsledek výběrového řízení bude předložen k rozhodnutí vládě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK