Vláda má konkrétní podmínky tendru na mýtné schválit 29. června

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - Vláda by měla konkrétní zadávací dokumentaci pro tendr na dodavatele systému elektronického mýtného schválit na svém zasedání 29. června. Jednání ale bude neveřejné, aby z něho před vyhlášením soutěže neunikly informace, sdělila mluvčí ministerstva dopravy Marcela Švejnohová. Soutěž ministerstvo dopravy vyhlásí nejpozději o den později.

Vláda by na zasedání 29. června měla zřejmě také rozhodnout, která vozidla začnou od roku 2007 platit elektronické mýtné. V lednu kabinet sice určil, že by se mýtné mělo začít vybírat od vozů nad 7,5 tuny, nyní jsou ve hře ještě dvě další varianty. Buď by platily jen těžké kamiony nad 12 tun podobně jako v Německu, nebo všechna nákladní vozidla nad 3,5 tuny jako v Rakousku. Ministerstvo dopravy se přiklání ke zpoplatnění vozů od 3,5 tuny.

Ve středu večer vláda schválila základní parametry soutěže. Rozhodla tak, že mýtné se začne vybírat nejdříve na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací. Až později se zpoplatnění nákladní dopravy rozšíří na celkem 2100 kilometrů silnic.

Mýtné se začne platit od roku 2007. Zkušební provoz ale začne již ve druhé polovině roku 2006. Z tendru vzejde dodavatel systému i samotná technologie, kterou se ujeté kilometry na zpoplatněných silnicích budou měřit. Ve hře je rakouský mikrovlnný systém i německá satelitní technologie. Na základě tendru stát s vítězem uzavře dohodu na dobu pěti let od spuštění systému s opcí na dalších pět let. Zájem o účast v tendru již avizovali přední světoví dodavatelé i domácí firmy.

Osobní vozidla by mýtné měla platit nejdříve od roku 2012. Do té doby budou v platnosti dálniční kupóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK