Běžný účet skončil v dubnu schodkem 3,3 miliardy Kč

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - Běžný účet platební bilance skončil v dubnu schodkem 3,3 miliardy korun. Oznámila to Česká národní banka s tím, že výsledek platební bilance ovlivnila výplata dividend a předpokládané reinvestované zisky. V březnu běžný účet platební bilance vykázal podle revidovaných údajů přebytek čtyři miliardy korun a v přebytku byl i v únoru.

Podle Petra Dufka z ČSOB je pozitivní, že velká část zisků zůstává v ČR jako reinvestice, a tak běžný účet vypadá horší, než ve skutečnosti je. "Reinvestice tvoří největší část přímých zahraničních investic v ČR, které od začátku roku už přesáhly hodnotu 37 miliard korun. Je to obdobný výsledek jako loni v tuto dobu," informoval a dodal, že doba vysokých přebytků platební bilance zřejmě skončila.

Helena Horská z Raiffeisenbank se domnívá, že deficit běžného účtu není dobrou zprávou pro korunu. "Čistý příliv zahraničních, které tvoří jednu z důležitých složek poptávky po koruně, nemůže konkurovat odlivu portfoliových a ostatních investic," uvedla. Podle Jana Vejmělka z Komerční banky běžný účet potvrzuje dobrou kondici českých exportů. Naopak finanční účet dokazuje, že především finanční investoři jsou citliví na neatraktivní úrokové sazby.

Obchodní bilance a bilance služeb skončila v dubnu přebytkem 5,1 miliardy, respektive 2,2 miliardy korun. Bilance běžných převodů, která zahrnuje i čisté příjmy ČR z rozpočtu EU ve výši 1,5 miliardy Kč, skončila v dubnu v přebytku 2,1 miliardy Kč.

Odliv kapitálu na finančním účtu v metodice ECB činil 3,1 miliardy korun. Přímé investice skončily v přebytku 7,6 miliardy Kč po březnovém přebytku 8,6 miliardy korun. Saldo předpokládané výše reinvestovaného zisku bylo přibližně 5,3 miliardy korun Kč. "Odliv portfoliových investic ve výši 3,6 miliardy Kč byl ovlivněn nákupy dluhových cenných papírů rezidenty v zahraničí a na straně pasiv odprodeji majetkových cenných papírů nerezidenty. Roční úhrn přímých investic vykazuje mírný růst přílivu. U portfoliových investic se kumulovaný příliv zdrojů ze zahraničí od října výrazně snižuje," uvedla ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK