Nejvýznamnější firmou roku 2004 podle tržeb je opět Škoda Auto

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - Nejvýznamnější tuzemskou firmou podle výše tržeb se za rok 2004 stala Škoda Auto a obhájila tím prvenství z minulých let. Mladoboleslavská automobilka zvítězila v hodnocení Czech Top 100 s ročními tržbami 153,6 miliardy korun. Druhý v pořadí ČEZ měl tržby 100,2 miliardy korun a třetí Unipetrol vykázal tržby 85,8 miliardy Kč. Výsledky 11. ročníku zveřejnili organizátoři na tiskové konferenci.

Další příčky v první desítce zaujaly Český Telecom, RWE Transgas, OKD, Mittal Steel, Agrofert, Moravia Steel a Siemens Group. Podle Jana Struže, předsedy Sdružení Czech Top 100, výsledky nejkomplexněji popisují význam a postavení jednotlivých firem v rámci celé ekonomiky. Údaje ale nepřeceňuje. "Nejedná se o nejlepší firmy, ale o nejvýznamnější firmy," upozornil.

Tržby nejlepších podniků neustále rostou. Například prvních sedm společností loni utržilo stejně jako vyprodukovala celá stovka českých firem v roce 1994. Loňské tržby stovky firem činily takřka dva biliony korun, což byl meziroční nárůst o více než 15 procent.

Desítka nejlepších loni vytvořila takřka osm procent tuzemského hrubého domácího produktu a v meziročním porovnání šlo o více než poloviční nárůst. Nejziskovějším podnikem v pořadí byl ČEZ s hodnotou téměř 18 miliard korun, největším vývozcem byla Škoda Auto s exportem v objemu 131,1 miliardy korun a největším zaměstnavatelem České dráhy s počtem 73.900 osob, doplnila výsledky Stanislava Hronová, proděkanka Fakulty informatiky a statistiky pražské VŠE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK