Na pražské burze dopoledne přidaly akcie ČEZ a KB před dvě pct

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - Na pražské burze ve čtvrtečním dopoledni výrazně převládaly nákupní objednávky, které se nejvíce projevily na cenách elektrárenské firmy ČEZ a Komerční banky. Obě emise zpevnily o více než dvě procenta. Hlavní index PX 50 byl v 11:30 výše o 1,24 procenta na 1211,6 bodu a užší index PX-D získal 1,4 procenta na 2982,9 bodu.

Cenné papíry nejobchodovanější emise ČEZ vyrostly o 2,1 procenta na 462,3 koruny. Místopředseda představenstva ČEZ Alan Svoboda odhaduje, že velkoobchodní ceny elektřiny by mohly v příštím roce vzrůst o přibližně desetinu. "Je to o něco více, než jsme původně pro příští rok předpokládali. Zmínky o růstu cen elektřiny již zvedly toto pondělí akcie ČEZ o 4,3 procenta. Akcie přesto může v dalších dnech dál stoupat," uvedl analytik Libor Vinklát z České spořitelny.

Silný zájem investorů byl dále patrný u peněžních firem, což ziskem 2,1 procenta na 3235 korun nejlépe dokumentovala Komerční banka. Konkurenční Erste Bank si pak polepšila o 1,3 procenta na 1272 korun. O více než jedno procento byly v porovnání se středečními závěrečnými cenami výše i Unipetrol a Zentiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK