Telefónica doplatila 74,3 miliardy a ovládla Telecom a Eurotel

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - Španělský telekomunikační gigant Telefónica se stal majoritním vlastníkem Českého Telecomu a jeho dceřiného mobilního operátora Eurotel. Firma doplatila Fondu národního majetku 90 procent z kupní ceny 82,6 miliardy korun, tedy přibližně 74,3 miliardy Kč, a získala tak 51,1 procenta akcií největší tuzemské telekomunikační skupiny. ČTK to řekla mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová.

"Šlo o jeden z největších prodejů v historii FNM a podle mého názoru také nejúspěšnějších. Dosáhli jsme ceny, která svou výší předčila ta nejoptimističtější očekávání vlády i odborné veřejnosti," uvedl místopředseda výkonného výboru FNM Pavel Kuta.

Telefónica má nyní 60 dnů na povinnou nabídku odkupu akcií od minoritních akcionářů. Očekává se, že za akcii nabídne minimálně 443 korun, což je průměrná cena za posledních šest měsíců.

Prostředky z prodeje, které FNM po převodu z účtu ČNB získá, budou určeny na rozvoj dopravní infrastruktury, bytového fondu a likvidaci starých ekologických zátěží. O přesném rozdělení peněz ale ještě není rozhodnuto. Nejméně 25 miliard Kč z privatizačního výnosu by mělo putovat do rozpočtu fondu dopravy a další část do fondu bydlení, který má letos rozpočet 4,1 miliardy korun.

Vláda a ČNB se ještě přou o osud pětiny finančních prostředků, které měly do roku 2007 zůstat na devizovém bezúročném účtu ČNB, což ukládá strategie řešení kurzových dopadů přílivu kapitálu z privatizace. Kabinet chce ale ještě jednat o převedení prostředků na FNM.

Prodej Telecomu španělské telekomunikační společnosti schválila minulý týden Evropská komise. Desetiprocentní zálohu Telefónica složila na vázaný účet v polovině dubna po podpisu kupní smlouvy.

Zástupci nového vlastníka již budou moci hlasovat na valné hromadě Telecomu, která je svolána na 23. června. Představenstvo Telecomu ve středu oznámilo, že nebude na valné hromadě navrhovat výplatu dividendy. Na valné hromadě se očekává výměna členů dozorčí rady a poté zřejmě i odvolání generálního ředitele Gabriela Berdára.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK