Senát schválil zákon o spolupráci úřadů EU proti neplatičům daní

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - České finanční úřady mají podle Senátu dostat nové možnosti v boji proti neplatičům daní. Spolu s berními úřady v dalších zemích EU by mohly u rizikových firem provádět souběžné kontroly ve všech státech, kde tyto společnosti působí. Novelu nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Mezinárodní pomoc při správě daní by se neměla týkat spotřebních daní; změnu si vyžádalo ministerstvo financí v souvislosti se vstupem Česka do Unie. Mezinárodní pomoc by se tak měla nadále vztahovat na přímé daně, tedy daně z příjmů, z nemovitostí, daně dědické a darovací a daně z pojistného podle předpisů Evropské unie.

Finanční úřady možnost užší spolupráci se svými kolegy z EU uvítali. "Svět se zmenšuje a u daní to platí také," řekl již dříve ředitel pražského finančního ředitelství Lubomír Janoušek.

Nyní prý berní úřady získávají informace o firmách podnikajících v různých zemích a dokonalá výměna informací funguje u daně z přidané hodnoty. Zahraniční úřady také pro ČR provádějí exekuce a na oplátku to samé dělají i české finanční úřady pro své kolegy z EU. Až praxe podle Janouška ukáže, nakolik se nové možnosti užší spolupráce plně využijí.

Čeští berní úředníci by se díky předloze mohli domluvit se svými kolegy v dalších členských zemích a ve stejnou dobu zkontrolovat nějakou společnost ve všech státech, kde má povinnost platit daně. Úřady by například kontrolovaly správnost nastavení převodních cen mezi společnostmi z nadnárodních skupin.

Novou směrnici o spolupráci členských států v oblasti přímého a nepřímého zdanění přijala Evropská komise loni v dubnu. České úřady se již mezinárodní spolupráce účastní. Navrhovaná novela nebude pro státní rozpočet znamenat další finanční náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK