Senát umožnil vydáním dluhopisů pokrýt schodek letošního rozpočtu

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - K vydání dluhopisů za 72,6 miliardy korun na úhradu schodku letošního státního rozpočtu schází už jen podpis prezidenta Václava Klause. Zákon, který má státu vydání dluhopisů umožnit, dnes přijal Senát. Plánovaný schodek rozpočtu činí 83,6 miliardy korun. Zbývající část, tedy 11 miliard korun, má být pokryta z dlouhodobých úvěrů od Evropské investiční banky.

Dluhopisy na úhradu rozpočtového schodku stát plánuje vydat na domácím nebo zahraničním trhu. Celkový objem emitovaných dluhopisů by se měl letos pohybovat mezi 148,55 až 174,55 miliardy korun. Závazky z tohoto dluhopisového programu mají být splaceny nejpozději do 35 let.

Emisí dluhopisů se zvyšuje státní dluh. Ten v prvním čtvrtletí vzrostl na 618,2 miliardy korun. Státní dluh spolu se závazky zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný dluh. Loni veřejný dluh překročil bilion korun a v poměru k HDP přesáhl 41 procent.

Pro budoucí přijetí eura, které Česko plánuje do roku 2010, nesmí veřejný dluh překročit 60 procent HDP a zde nemá země problém. Musí však výrazně snížit roční schodky státního rozpočtu ze současných více než pěti procent HDP na tři procenta. Vláda kvůli tomu bude muset v letech 2006 a 2007 ušetřit asi 70 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK