Vítkovice se po ztrátě loni vrátily do zisku 2,7 miliardy korun

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 16. června (ČTK) - Akciová společnost Vítkovice se z předloňské ztráty přes 140 milionů korun loni vyhoupla do zisku 2,732 miliardy korun. Z toho ale zhruba 2,57 miliardy korun firma získala jako mimořádný výnos po loňském verdiktu rozhodčího soudu, podle něhož už Vítkovice nemusejí vést v účetnictví část svých starých závazků. Celý loňský zisk zůstane na účtu nerozděleného zisku minulých let, rozhodla dnes řádná valná hromada společnosti.

Akcionáři dnes zamítli návrh na zvýšení základního kapitálu, který měl být zvýšen upisováním nových akcií o částku v rozmezí 167,2 milionu až 217,2 milionu korun. Návrh zřejmě později projedná mimořádná valná hromada.

Na dnešním jednání schválili akcionáři změnu v šestičlenné dozorčí radě. Odstupujícího Jana Škurka (33) nahradil Pavel Šaroch (34), který je ředitelem divize obchodování s cennými papíry a člen představenstva a.s. Atlantik Finanční trhy. V dozorčí radě Vítkovic jsou ještě předseda Ivo Toušek a členové Václav Dostál, Jaroslav Borák, Karel Holuša a Jiří Janšta.

Akcionáři také pozměnili předmět činnosti a.s. Vítkovice. V předmětu činnosti napříště nebude zpracování dat, naopak rozhodnutím akcionářů přibývá obchod s plynem a elektřinou.

Firma loni uzavřela první etapu restrukturalizace. Uskutečnilo se oddlužení společnosti, stabilizace ztrátových dceřiných firem a zpracování obchodní i investiční strategie celého holdingu. "Po privatizaci v roce 2003 byl loňský rok prvním celým rokem novodobé historie společnosti, nastoupené změny se začnou razantně projevovat teprve v příštím období," řekl ČTK předseda představenstva společnosti Jan Světlík.

Tržby firmy se loni zvýšily přibližně o 16 procent na 2,15 miliardy Kč, když 61 procent z nich tvořily tržby za prodej energií. Přidaná hodnota meziročně vzrostla o 210 procent, a to z 88 milionů na 273 milionů korun. Počet zaměstnanců a.s. Vítkovice se snížil o 122 na 359 lidí v důsledku přechodu některých pracovníků do nově vzniklých společností.

Ziskové loni byly i všechny dcery Vítkovic. Vítkovice Strojírenství měla oproti předchozí ztrátě 724 milionů zisk 39,025 milionu korun, Vítkovice - Údržba se dostala ze ztráty 7,6 milionu do zisku 5,4 milionu. Společnost Vítkovice Ozubárna měla kladný hospodářský výsledek 3,53 milionu, přibližně stejný jako v roce 2003. Vítkovice Doprava zvýšila zisk o necelých pět milionů na 14,477 milionu korun, Vítkovice - Stamont se z předchozí ztráty 808.000 korun dostala do zisku 4,214 milionu korun.

V mírném zisku byly i obě nově vzniklé dceřiné firmy, Vítkovice - Envi (968.000 korun) a HARD CZ (1,791 milionu korun). Společnost Linde - Vítkovice, ve které vlastní a.s. Vítkovice padesátiprocentní podíl, zvýšila zisk ze 7,909 milionu na 10,858 milionu korun.

Vítkovice a všechny její dcery jsou součástí skupiny firem zastřešených akciovou společností VÍTKOVICE HOLDING, a.s. Ta své jméno nese od konce roku 2004, kdy se vzdala původního názvu Lahvárna Ostrava. Skupina čítající 28 firem se loni stala světovou jedničkou na trhu vysokotlakých ocelových lahví, kromě toho se profiluje v produkci hasicí techniky a ve všeobecném, energetickém a dopravním strojírenství. Loňské tržby celé skupiny Vítkovice Holding přesáhly 18 miliard korun, letos budou zřejmě ještě o tři miliardy vyšší.

Devadesát procent Vítkovice Holding drží rovným dílem Jan Světlík a David Beran.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK