ANALÝZA: Koupě HVB může pomoci konsolidaci ve střední Evropě

21.06.2005 | , Reuters
Tiskové zprávy


Pravděpodobné převzetí HVB Bank italským UniCreditem může přinést vlnu konsolidace na rychle rostoucím bankovním trhu střední a východní Evropy, a dále tak zlepšit jeho ziskovost.

Pokud se obě banky spojí, budou mít dohromady bilanční sumu 60,7 miliardy eur, zatímco nynější leader v regionu, rakouská Erste Bank, má bilanční sumu 33,3 miliardy eur, jak vyplývá z výpočtů Credit Suisse First Boston.

"Fúze BA-CA a Unicredita by nepochybně poskytla tomuto subjektu nevídanou výhodu z rozsahu," uvedla CSFB ve zprávě.

Zákaznická základna UniCredita a HVB by dosáhla 10,1 milionu a po sloučení by banky mohly ušetřit náklady snížením počtu zaměstnanců, spojením technologií a sítě poboček. Nejvíce by transakce ovlivnila Polsko, nejsilnější ekonomiku regionu. Fúzí banky Pekao, jež patří UniCreditu, a konkurenční BPH ovládané HVB by vznikla největší středoevropská bankovní skupina s bilanční sumou 34 miliard dolarů, jež by na domácím žebříčku přeskočila nynější jedničku PKO Bank Polski.

"Bude zajímavé sledovat jejich budoucí politiku, neboť UniCredito je vnímáno spíše jako konzervativnější banka, zatímco HVB se usilovně snažila zvýšit podíl na jednotlivých trzích," řekl nejmenovaný londýnský analytik.

"Pokud fúzi schválí polské antimonopolní úřady, mohl by se trochu uvolnit tlak na tamní marže," dodal. Polské úrokové marže se za posledních 7 let snížily o polovinu na úroveň 3 procent.

Tržním ohodnocením přes 12 miliard dolarů by se polský gigant téměř vyrovnal rakouské Erste Bank a za sebou by nechal jejího rakouského rivala Raiffeisen International, jež letos s východoevropskými aktivy vstoupila na burzu. Merrill Lynch odhaduje, že by fúze obou polských bank mohla přinést úspory ve výši 580 milionů zlotých ročně a zvýšit jejich hodnotu celkově o 2 miliardy dolarů. Odborové centrály však už začínají připravovat protiútok proti propouštění, jež by se podle analytiků mohlo dotknout zhruba čtvrtiny, tedy zhruba 6000 zaměstnanců.

"To je příšerné. Máme velké obavy," řekla Alicja Jedrychová, předsedkyně odborového svazu BPH. "Škrty zaměstnanců nepřipustíme. Chceme se účastnit rozhovorů, protože požadujeme garance zachování pracovních míst."

Nová bankovní skupina by se nicméně musela zbavit některých aktiv přinejmenším v Bulharsku a Chorvatsku, kde by její tržní podíl překročil 30 procent, což by se tamním regulátorům nemuselo líbit.


Další cíle k převzetí

Střední a východní Evropa nabízí široký růstový potenciál v oblasti úvěrů i prodeje finančních služeb. Díky klesajícím úrokovým sazbám a vyšším platům si mnoho tamních klientů oblíbilo hypotéky, ale půjčují si i na nákup vozidel a spotřebitelského zboží. V posledních 4 letech rostl objem úvěrů v regionu v průměru o 11 procent proti pouhým 6 procentům v eurozóně. Půjčky drobným klientům se zvyšují dokonce o 22 procent, zatímco v západní Evropě také o 6 procent. HVB Bank v dřívější zprávě odhadla, že se aktiva ve správě bank v regionu v příštích 10 letech ztrojnásobí na 1000 miliard eur, zatímco objem úvěrů by měl narůst čtyřnásobně na 600 miliard eur. Největší prostor k růstu má přitom právě Polsko, jehož trh se může zvýšit za 10 let o 300 procent. Růst v Česku se odhaduje o 260 procent v Maďarsku o 220 procent.

Někteří analytici předpokládají, že dlouhodobě se mohou stát cílem k převzetí také Erste Bank, belgická KBC, majitel největší české banky ČSOB, nebo maďarská OTP. Zájemci mohou být velké bankovní skupiny ze západní Evropy nebo ze zámoří, například HSBC, Deutsche Bank nebo Citigroup, soudí pozorovatelé.

"Pro jakoukoli velkou banku s globálním dosahem, která zvažuje vstup na rozvíjející se trhy v Evropě a ještě tady není, může být tato transakce impulsem k činnost," řekl analytik David Nangle z ING, který sleduje bankovní sektor regionu.


Autor: Radek Narovec
Přeložil: Jan Korselt
Datum: 10.6.2005

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy