Ruská vláda získá kontrolu nad plynárenským gigantem Gazprom

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 16. června (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom schválil prodej 10,7 procenta svých akcií vládě za 203,5 miliardy rublů (5,9 miliardy eur). Stát, který nyní vlastní zhruba 39 procent Gazpromu, tak v největším světovém producentovi zemního plynu získá kontrolní podíl.

Prezident Vladimir Putin stanovil kontrolní podíl státu v Gazpromu za podmínku pro uvolnění restrikcí pro zahraniční akcionáře společnosti. Očekává se, že menší omezení zvýší poptávku po akciích společnosti a tím i tržní hodnotu firmy, píše agentura AP.

Ruská vláda v polovině května oznámila, že Gazpromu nepředá státní ropnou společnost Rosněfť, za níž měla v plynárenském gigantu získat majoritní podíl. Za zvýšení státního podílu v Gazpromu se místo toho rozhodla zaplatit v hotovosti.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a je klíčovým vývozcem této suroviny do zemí střední a západní Evropy. Do České republiky dodává společnost zemní plyn prostřednictvím dceřiné firmy Gazexport, která v roce 1998 uzavřela s monopolním dovozcem Transgasem kontrakt na dodávky zemního plynu na 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK