V RM-Systému investoři skupovali akcie ČEZ a KB

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - Akcie elektrárenské firmy ČEZ a Komerční banky se ve čtvrtek staly terčem zájmu investorů v mimoburzovním RM-Systému. Zejména zásluhou těchto dvou emisí trh zpevnil podle indexu PK 30 o silných 2,23 procenta na 1731,78 bodu, uvedl RM-Systém.

Cenné papíry ČEZ se zhodnotily o pět procent na 472,6 koruny při největším objemu ze všech kótovaných titulů 5,5 milionu korun. Komerční banka vyrostla o 3,78 procenta na 3231,3 koruny. Tyto emise mají spolu v indexu větší než poloviční vliv.

Akcie ČEZ podle obchodníků reagovaly i na zprávy o předpokládaném asi desetiprocentním vzestupu cen elektřiny pro podniky v příštím roce. KB těžila ze všeobecného zájmu o banky kvůli spekulacím o možných fúzích.

Podruhé za sebou naopak podlehla prodejům Česká pojišťovna, která klesla o 1,02 procenta na 15.737,8 koruny. Hlavní vlastník pojišťovny Cespo B.V. chce využít nové úpravy zákona, která umožňuje majitelům více než 90 procent akcií přinutit menšinové akcionáře k prodeji jejich podílů.

Celkové obchody s akciemi zůstaly pod letošním průměrem, v porovnání se středeční hodnotou se ovšem zvýšily o více než tři miliony korun na 14,7 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK