MPO očekává zdražení elektřiny pro konečné zákazníky o tři pct

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu očekává pro příští rok zvýšení velkoobchodní ceny elektřiny maximálně do osmi procent, což by pro konečné zákazníky znamenalo zdražení zhruba o tři procenta. MPO o tom informovalo v tiskové zprávě.

"Konečný spotřebitel tak zaplatí za jednu kilowatthodinu v průměru o 19 haléřů více," uvedl mluvčí ministerstva Ivo Mravinac. Domácnosti za kilowatthodinu v současné době platí tři až čtyři koruny. Podle MPO je cenová úroveň dodávky elektřiny pro domácnosti v porovnání se sousedními státy nejnižší.

"Pozvolný trend zvyšování cen elektrické energie souvisí s její zvyšující se spotřebou a zároveň s nutností obnovy dožívající výrobní základy energetiky v celé Evropě," doplnil Mravinac.

Podle optimistických scénářů bude nutné v České republice do roku 2020 obnovit elektrárny o výkonu 5000 megawattů, uvedlo MPO. Současný instalovaný výkon je 17.300 MW. Celkové náklady na výstavbu či obnovu zdrojů by mohly podle úřadu dosáhnout 200 miliard korun. S obdobným problémem se prý budou potýkat i ostatní státy Evropy.

Dominantní tuzemský výrobce elektřiny ČEZ očekává, že by velkoobchodní elektřina mohla zdražit i o deset procent. Dnešní Mladá fronta Dnes citovala místopředsedu představenstva ČEZ Alana Svobodu, podle něhož firma nyní registruje poptávku za ceny, které jsou vyšší než na letošní rok. "Minimálně o deset procent, v některých případech ještě víc," uvedla MfD. Pro domácnosti by zdražení podle deníku činilo nejvýše čtyři procenta.

Také Energetický regulační úřad považuje za možné, že v Česku bude do roku 2007 velkoobchodní cena elektřiny stoupat desetiprocentním tempem ročně. Podle MPO jde ale jen o kvalifikovaný odhad. "Reálný vývoj ceny bude záviset na cenové nabídce dodavatelů elektřiny, včetně dodavatelů zahraničních," uvedl mluvčí MPO Mravinac. Pro domácnosti očekává ERÚ nárůst ceny mezi pěti až deseti procenty, doplnil.

Česká republika postupně od roku 2002 otevírá trh s elektřinou. Od ledna příštího roku si budou moci svého dodavatele elektřiny vybrat všichni zákazníci, včetně domácností. "Nicméně, stát bude i nadále ovlivňovat přibližně dvě třetiny z výsledné ceny pro konečného zákazníka," dodal mluvčí. Stát bude regulovat přenos a distribuci elektřiny a také další složky ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK