NOP World: Lidé nejvíce sledují televizi, pak internet a rozhlas

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 16. června (ČTK) - Lidé ve světě nejvíce sledují televizi, poté následuje surfování po internetu a na třetím místě je poslouchání rozhlasu. Nejméně času věnují lidé četbě. Vyplynulo to z průzkumu mediálních návyků, které zkoumala ve 30 státech včetně České republiky agentura NOP World.

Podle výsledků průzkumu, který dnes zveřejnila agentura PRNewswire, stráví týdně průměrný světový občan u televize 16,6 hodiny, sezením u počítače a prohlížením internetu 8,9 hodiny, posloucháním rozhlasu osm hodin a četbou 6,5 hodiny.

V České republice je toto pořadí přeházené. Nejvíce času věnují Češi také televizi a poté rozhlasu, u něhož jsou dokonce čtvrtí mezi zkoumanými státy. Na třetí místo však zařadili četbu a až na čtvrté, ovšem v těsném závěsu, počítače a internet.

Průměrné hodnoty však skrývají četné lokální odchylky. Nejdychtivějšími televizními diváky nejsou kupodivu Američané, nýbrž Thajci a Filipínci, kteří nahlásili do ankety průměrný čas strávený u obrazovky 22,4 respektive, 21 hodin. Neméně přitažlivá je obrazovka pro Egypťany (20,9 hodiny), Turky (20,2 hodiny) a Indonésany (19,7).

Teprve na šesté místo se vklínily Spojené státy s 19 hodinami, Tchajwan s 18,9 hodiny a Brazílie s 18,4 hodiny. Česká republika se umístila na čtrnáctém místě s 16,2 hodiny a za ní jsou Poláci (15,9 hodiny). Televizi skoro nezapínají Venezuelci (11,9 hodiny) a Mexičané (11,6 hodiny), kteří jsou na samém konci seznamu 30 států.

Zatímco Američané a Britové jsou v horní polovině televizního žebříčku, zcela propadají v oblasti četby, kde se umístili na samé spodní hranici. Spojené státy jsou třiadvacáté a Británie dokonce šestadvacátá. Největšími knihomoly jsou Indové. Týdně čtou 10,7 hodin a pak Thajci s 9,4 hodinami a Číňané s osmi hodinami.

Češi zaujali šesté místo. Podle průzkumu věnují četbě týdně 7,4 hodiny. Nejméně čtou Korejci, jen tři hodiny týdně. O něco lépe na tom jsou předposlední Japonci s 4,1 hodiny.

Rozhlasovými fanoušky jsou hlavně Latinoameričané. Poslechem rozhlasu stráví první Argentinci 20,8 hodiny týdně a druzí Brazilci 17,2 hodiny. Třetí jsou Jihoafričané s 15 hodinami a čtvrtí jsou Češi, kteří ladí své stanice 13,5 hodiny týdně. Nejmenší poslechovost mají rozhlasové stanice v Číně, kde jim lidé věnují pozornost jen 2,1 hodiny týdně. Předposlední Korejci poslouchají o 0,9 hodiny déle.

Thajci, kteří figurují na předních místech v tabulce televize, rozhlasu i četby, jsou také v přední linii uživatelů internetu a počítačů ve volném čase pro nepracovní účely. Nejvíce se věnují elektronické zábavě Tchajwanci, a to 12,6 hodiny. Následují Thajci s 11,7 hodinami a Španělé s 11,5 hodinami. Česká republika se krčí u konce žebříčku na šestadvacátém místě se sedmi hodinami.

Českou republiku předběhly třeba Maďarsko a Čína, které jsou na čtvrtém a pátém místě s 10,9 hodiny a 10,8 hodiny. Více u počítače a internetu sedí také Turci, Egypťané, Rusové a Indové. Méně času než Češi tam stráví Japonci (6,9 hodiny), Němci (6,4 hodiny), Italové (6,3 hodiny) a nakonec Mexičané s 6,3 hodiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK