EK zaslala seznam námitek výrobcům kaučuku podezřelým z kartelu

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL/FRANKFURT 16. června (ČTK) - Evropská komise zaslala seznam námitek vybraným výrobcům syntetického kaučuku, kteří jsou podezřelí z uzavření zakázané dohody o tvorbě cen, takzvaného kartelu. Komise podniky vyšetřuje od roku 2003 a mezi podezřelými je i česká společnost Kaučuk.

"Jakékoliv nařčení z kartelu musíme odmítnout," řekl Tomáš Zikmund, mluvčí petrochemické skupiny Unipetrol, která je majoritním vlastníkem Kaučuku. Potvrdil, že zprávu Evropské komise firma nedávno obdržela. Nyní ji analyzují odborníci Kaučuku i Unipetrolu, dodal Zikmund.

Komise se snaží zjistit, zda se firmy nedomlouvaly na cenách při výrobě butadien syntetického kaučuku. Podle zdroje agentury Reuters se teď objevily nové poznatky, které komisi opravňují k tomu, aby podezřelým firmám zaslala konkrétní námitky.

Na seznamu firem, proti jejichž aktivitám má Evropská komise výhrady, je vedle Kaučuku německá společnost Bayer, americký Dow Chemical a řada evropských divizí, italská společnost ENI a její odnož Syndial, britsko-nizozemský koncern Shell a s nimi i polská společnost Dwory. V podezření jsou rovněž dvě obchodní firmy.

Společnost Bayer také potvrdila, že dostala seznam námitek, které se vztahují k podezření na kartelovou dohodu. "Dokument jsme obdrželi 10. června. Vyšetřování nám starosti nedělá, budeme ale s úřady spolupracovat," řekl mluvčí německého koncernu.

Pokud komise zašle podezřelým firmám stanovisko s námitkami, mají firmy šanci se k nim vyjádřit a případně námitky objasnit či podezření vyvrátit. V další fázi mají možnost přihlásit se k ústnímu slyšení, teprve potom komise rozhodne, zda šlo o kartel či nikoli. Pokud dospěje k závěru, že ano, rozhodne o výši pokuty.

Důležité je rovněž to, zda komise pojala podezření na kartel čistě náhodou, na oznámení třetí strany, anebo dostala tip přímo od některé z podezřelých firem. Pokud komisi upozornila některá z podezřelých firem, pokutě se vyhne.

Komise má podezření na uzavření kartelu i v dalších případech výroby chemikálií. Podezření se týká také produkce elastomerů. V rámci jiného vyšetřování se nedávno ve Spojených státech přiznala k nezákonnému jednání společnost Syndial. Ta kývla i na požadavek úřadů zaplatit pokutu devět milionů dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK