Americké akcie dopoledne zpevňovaly

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 16. června (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování zvyšovaly, trh čerpal optimismus z několika oznámených fúzí. Pro investory je to známkou správného ohodnocení akcií, i když se v poslední době ozývaly názory, že jsou akcie v USA předražené.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.583 bodů a proti předchozímu závěru byl vyšší téměř o 0,2 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite vykazoval růst o 0,5 procenta na 2085 bodů a index S&P 500 byl vyšší o 0,3 procenta zhruba na 1210 bodech.

K největším fúzím, které byly oznámeny, patří záměr americké farmaceutické společnosti Pfizer koupit konkurenční firmu Vicuron Pharmaceuticals. Pfizer za ni zaplatí asi 1,9 miliardy dolarů. K velkým kontraktům se zařadila také dohoda o sloučení mezi podniky Integrated Device Technology a Integrated Circuit Systems.

"Úrokové sazby zůstávají na velmi nízké úrovni a podle modelu centrální banky hovoříme o trhu, který je podhodnocený," podotkl prezident a šéf obchodování investiční společnosti Pacific Growth Equities Stephen Massocca.

Z výsledků hospodaření na sebe poutala pozornost zpráva, že investiční bance Goldman Sachs klesl zisk o 27 procent. Akcie na zprávu nejprve reagovaly poklesem asi o procento, za chvíli se ale směr vývoje otočil a kurz zamířil vzhůru. Podle analytiků je to známkou toho, že investoři s poklesem počítali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK