Tři vozy taxi zablokovaly ruzyňské letiště, vznikla fronta

17.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. června (ČTK) - Tři vozy taxislužby dnes dopoledne zablokovaly příjezd na pražské ruzyňské letiště. Podle mluvčí České správy letišť Anny Kovaříkové měly vozy ve stejnou chvíli u vjezdu do areálu poruchu. U příjezdu na letiště se následně vytvořila zhruba dvoukilometrová řada čekajících aut, po deseti minutách taxikáři odjeli. Obdobnou komplikaci letiště zažilo ve čtvrtek. Taxikáři protestovali proti novému řešení příjezdů před terminál.

"Asi v půl jedenácté měly u vjezdu do areálu tři vozy Profi Taxi najednou poruchu, takže se vytvořila zácpa," uvedla Kovaříková. Nyní je podle mluvčí situace normální. Vyjádření Profi Taxi, zda šlo opět o protest, ČTK zjišťuje.

Jiří Kvasnička, ředitel dispečinku AAA Radiotaxi, který organizoval čtvrteční protest, ráno řekl, že vozy dnes před letištěm protestovat nebudou a že se taxikáři chtějí s vedením firmy dohodnout. K jednání by obě strany měly přistoupit příští týden. Kovaříková uvedla, že ČSL je připravena jednat, konkrétní požadavky taxikářů však podle ní zatím správa letiště nezná. Od dnešní akce se Kvasnička distancoval.

Důvodem sporů je nový způsob řešení dopravy před terminálem. Od středy mají před hlavní budovu letiště přístup pouze vozidla se zvláštním povolením, soukromé osobní vozy tam nesmějí. Vjezd mají povolena například hotelová vozidla, vozy zásobování a smluvní přeprava. Taxikáři však před terminál jezdit nemohou.

Podle Kvasničky taxikářům vadí především to, že letiště celou věc s řešením dopravy před terminálem organizačně nedomyslelo a nezajistilo podmínky pro zákazníky taxi. Důvodem změn na letišti jsou bezpečnostní opatření a také snaha o zvýšení plynulosti provozu před přetíženým terminálem. Správa letiště chce, aby řidiči více využívali parkoviště a neblokovali prostor před letištní halou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK