Koruna v závěru týdne mírně posílila až k 29,90 Kč/EUR

17.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. června (ČTK) - Koruna v závěru týdne mírně posílila až k 29,90 Kč/EUR. V odpoledních hodinách se dokonce kurz nacházel pod hranicí 29,80 Kč/EUR, ale česká měna poté mírně oslabila. Vyplývá to z údajů dealingu Komerční banky. Podle Jana Vejmělka z KB koruna profituje ze slabosti eura v důsledku politické a ekonomické nejistoty EU, kterou se snaží zažehnat summit EU v Bruselu. K dolaru koruna citelně posílila na 24,40 Kč/USD.

České měně se dnes dařilo i vůči okolním regionálním měnám, které proti euru spíše mírně ztrácely. Koruna by si mohla polepšit i v příštím týdnu. Dobrý základ jí dávají příznivé makroekonomické údaje z domácí ekonomiky. Vejmělek se však domnívá, že existují i rizika. Červen je totiž tradičně dobou valných hromad, které znamenají značný odliv dividend do zahraničí. "Jak ukazují data finančního účtu platební bilance, českou měnu navíc znevýhodňují neatraktivní úrokové sazby," uvedl Vejmělek.

Investoři však s největšími obavami hledí k bruselskému summitu. Pokud se politici nedohodnou na podobě rozpočtu EU na léta 2007 až 2013, bude to pro devizové trhy velmi nepříznivá zpráva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK