Objednávky letadel na aerosalonu dosáhly rekordních 50 mld. USD

17.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LE BOURGET (Francie) 17. června (ČTK) - Objednávky letadel na pařížském aerosalonu dosáhly rekordních 50 miliard dolarů a větší podíl z toho si připsal evropský Airbus na úkor amerického Boeingu. Airbus objednávkou za 3,6 miliardy dolarů na poslední chvíli zvýšil celkovou hodnotu zakázek na 33,5 miliardy dolarů a počet objednaných letadel z 280 na 320.

Boeing má ale nad Airbusem navrch v počtu objednaných středně velkých letadel. Mnoho odvětvových analytiků předpokládá, že Boeing přebere zpět světové prvenství v prodeji letadel už letos.

Obchodní ředitel Airbusu John Leahy překvapivě naznačil, že si Airbus letos udrží prvenství nad Boeingem v počtu nově objednaných letadel. Mateřská firma Airbusu, EADS, konkurenční Boeing i odvětvoví analytici si to ale nemyslí.

Airbus ještě po poledni uváděl, že si u něj aerolinie během aerosalonu objednaly 280 letadel. V tu dobu byla celková hodnota zakázek podle katalogových cen a výpočtu agentury Reuters 48,7 miliardy dolarů. Jméno společnosti, která si na poslední chvíli objednala 40 strojů za 2,4 miliardy, Airbus nezveřejnil.

Vlna zakázek přišla v době, kdy se odvětví dostává z recese po krizovém roce 2001. Ještě předchozí pařížskou show v roce 2003 zastínila celková krize odvětví a obavy lidí létat kvůli válce v Iráku a nemoci SARS. Nyní ale zůstávají obavou vysoké ceny ropy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK