Sobotka kvůli podvodu na MF odvolal ředitele odboru

18.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. června (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka odvolal v souvislosti s vyšetřováním mnohamilionového podvodu na ministerstvu financí ředitele odboru mezinárodních finančních vztahů Karla Ponocného. Informují o tom deníky Lidové noviny a Mladá fronta Dnes. Kvůli podvodu rezignoval tento týden i náměstek ministra Ladislav Zelinka. V případu šlo o vymáhání peruánského dluhu a podle informací tisku v něm ministerstvo financí přišlo o 46 milionů korun.

Podle dnešního Práva Sobotka nyní nařídil hloubkovou kontrolu všech deblokací zahraničních pohledávek za zhruba 250 miliard korun za posledních pět let. Záležitostí se zabývá také policie. "Nebudeme čekat, zda se ministerstvo rozhodne podat v té věci trestní oznámení. Začali jsme to šetřit ihned na základě včerejšího článku v MF Dnes," řekl MfD náměstek protikorupční policie Milan Šiška.

"Trestné činy vyšetřuje policie. Pokud ale trestné činy souvisejí s ohrožením ekonomických zájmů státu, vstupuje do hry i Bezpečnostní informační služba. O konkrétních případech, kterými se zabýváme, nemůžeme mluvit," řekl Právu mluvčí BIS Jan Šubert.

Sám bývalý náměstek Zelinka řekl Právu, že se cítí nevinen a že podvod spáchal někdo jiný. Ministerstvo financí najalo v roce 2002 firmu Anper, aby vymohla 1,5 milionu dolarů z peruánského dluhu. Firma poté oznámila, že se jí dluh podařilo vymoci a dostala za to od MF provizi. Peru však peníze poslalo již o šest let dřív a Anper tak podle tisku dostala peníze za práci, kterou neodvedla.

"Někdo musel velmi dobře vědět, že na účtu ČSOB, který nikdy nepatřil ministerstvu financí, leží přes osm let bez povšimnutí 1,5 milionu dolarů," tvrdí Zelinka. Tato částka se podle něj v bilanci ministerstva financí nikdy neobjevila. Peníze poté putovaly na účet u HVB Bank. Podle Zelinky se policie nyní bude zabývat tím, kdo znal číslo konta a dal pokyn ČSOB k jejich převodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK