Ceny pohonných hmot dále rostou

20.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. června (ČTK) - Pohonné hmoty pokračují ve zdražování, proti začátku června však nárůst výrazně zpomalil. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil za poslední týden o pět haléřů na průměrných 28,13 koruny za litr. Cena nafty vzrostla o 11 haléřů na 27,97 koruny za litr, vyplývá z aktuálních informací společnosti Webfarm. Před 14 dny rostly ceny o desítky haléřů.

Hlavními důvody pro růst cen jsou zdražování ropy ve světě a posilující dolar. Zvyšování světových cen ropy neustává ani přesto, že ropný kartel OPEC slíbil zvýšit těžební limity. Dnes v noci v elektronickém obchodování v Asii poprvé v historii překročila cena hranici 59 dolarů za barel.

Nejdražší pohonné hmoty v republice tankují řidiči tradičně v Praze, kde se nyní litr naturalu prodává za průměrnou cenu 28,62 Kč. Nafta stojí v průměru 28,37 Kč. Více než 28 korun za litr nafty platí motoristé ještě v západních Čechách, v ostatních krajích jsou ceny pod touto úrovní. Nejlevnější nafta čeká řidiče na severní Moravě a ve východních Čechách, kde litr stojí průměrných 27,77 Kč a 27,78 Kč.

Nejlevnější benzin kupují řidiči na severní Moravě, kde je litr přijde v průměru na 27,87 Kč. Méně než průměrných 28 korun stojí benzin ještě ve východních Čechách.

Podle společnosti CCS, která ceny pohonných hmot rovněž sleduje, jsou pohonné hmoty dokonce ještě dražší. Litr benzinu stál podle těchto údajů v neděli v průměru 28,31 Kč. Cena nafty se přehoupla přes hranici 28 korun a litr stál 28,19 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK