Za majitele Vítkovice Steel komise doporučila ruský Evraz

20.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. června (ČTK) - Privatizační komise doporučila za vítěze tendru na prodej státního podílu ve Vítkovice Steel společnost Mastercroft z ruské skupiny Evraz Holding. ČTK to po dnešním zasedání řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu a šéf komise Martin Pecina. Společnost nabídla 7,05 miliardy korun.

Pětice zájemců podala konečné nabídky minulý týden, o vítězi dnes rozhodovala nejvyšší cena. Na druhém místě skončila společnost System Capital Management s nabídkou 7,02 miliardy a na třetím Třinecké železárny s odstupem jedné miliardy.

Společnosti Charles Capital a Penta komise ze soutěže vyřadila. Důvodem bylo podle Peciny to, že podmínky, za kterých podali své cenové nabídky, nebyly srovnatelné a odlišovaly se od smluvních podmínek. Ve stejném duchu se podle něj vyjádřili právní i investiční poradci. Penta dnes po poledni oznámila, že nabídla 9,025 miliardy korun.

Do konce června by vláda měla doporučení na vítěze tendru obdržet; doporučením komise se však řídit nemusí.

Kabinet Stanislava Grosse prodej hutní firmy, která zaměstnává asi 1600 lidí, odstartovala loni na podzim. Na konci ledna projevilo předběžný zájem o privatizovaný podnik 19 subjektů.

Privatizaci Vítkovice Steel zkomplikoval vztah firmy se společností Vysoké pece Ostrava ze skupiny Mittal Steel, která měla o VS rovněž zájem. Kvůli sporu podniků o ceny dodávek železa nakonec meziresortní komise Mittal do soutěže nepustila. Mittal následně podal na majitele VS společnost Osinek žalobu, ve které se domáhal zastavení privatizace. Městský soud v Praze ji však minulý týden zamítl.

Evraz Holding vlastní ruský podnikatel Alexandr Abramov. Evraz je největším ruským výrobcem oceli. V roce 2004 vyrobila 13,7 milionu tun oceli. Vedle oceláren vlastní i uhelné a rudné doly.

Státní společnost Osinek majetkový podíl ve VS koupil před třemi roky za 3,3 miliardy korun. Firma loni vykázala zisk 1,5 miliardy korun při tržbách 13,5 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK