Blair počítá, že po reformě bude Británie platit více do EU

21.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 21. června (zpravodaj ČTK) - Britský ministerský předseda Tony Blair počítá s tím, že skutečná reforma financí Evropské unie povede k tomu, že Británie bude platit do společného rozpočtu více než nyní. Jak zdůrazňuje britský tisk, Blair nadále odmítá dohodu o rozpočtu, která by nevzala v potaz příčiny nynějšího stavu. Blair v parlamentu řekl, že potíž není v tom, že by se nedohodli navzájem představitelé zemí EU, ale že se političtí představitelé nejsou s to dohodnout s lidmi.

To vede The Daily Telegraph k ironické poznámce, že obvyklým řešením takového případu bývá, že odcházejí politici. Pro kontinentální Evropu je však taková myšlenka zřejmě natolik vulgární a anglosaská, že přemýšlí, jak realizovat anekdotu Bertolda Brecha, že je nutno zvolit nový lid.

Deník si také všímá toho, že komisař pro rozvoj Louis Michel varoval Blaira, že by s ním Brusel mohl přestat spolupracovat, pokud se nevzdá své opozice vůči hlubší politické integraci. Michelova slova podle listu prozradila znechucení, které nad Blairem panuje v evropských "federalistických kruzích", kde prý britského premiéra považují za "euroskeptika v proevropských šatech", který je navíc příliš blízko prezidentu USA Georgi Bushovi.

Michel, který je bývalým ministrem zahraničí Belgie, řekl v rozhlase RTBF, že Blair sice má navrch, ale že mu bruselský aparát pomůže jen za podmínky, že "vše směřuje k 'více Evropy' a ve směru hlubší integrace". Michel dokonce řekl, že by "raději nevyjadřoval stanovisko" k otázce, zda kontinentální země udělaly chybu, že Británii přijaly do EU, ale řekl, že Britové nerozumějí tomu, o čem ve skutečnosti je evropský projekt. Vnitřní konkurenci v EU označil podle listu za "stupidní".

The Times píší, že Blair si je jist, že dokáže uvnitř EU získat dostatek přátel, aby přiměl Francii přistoupit na základní reformu rozpočtu. Londýn je přesvědčen, že má v obecné poloze i podporu předsedy Evropské komise a dalších vlivných komisařů.

Británie je podle vládního plánu připravena začít snižovat svou slevu, pokud se do roku 2008 podrobí evropské finance zásadní reformě a to povede o dva roky později k podstatnému snížení dotací do zemědělství, které nyní činí 50 miliard eur. Blair tento návrh už ostatně předložil na summitu minulý týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK