AUA mají zájem o navýšení podílu ve Slovenských aerolíniích

06.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA/VÍDEŇ 6. července (ČTK) - Rakouská letecká skupina Austria Airlines (AUA) má zájem o 34 procent akcií společnosti Slovenské aerolínie (SA), které tento týden nabídlo k prodeji slovenské ministerstvo hospodářství. Agentuře APA to dnes řekl mluvčí rakouské společnosti. AUA již před časem získaly v bratislavské firmě většinový podíl.

"V principu máme zájem o koupi zbývajícího podílu," řekl mluvčí AUA. Zároveň však dodal, že společnost se teprve musí seznámit s podrobnostmi nabídky.

Ministerstvo hospodářství nabídlo menšinový podíl leteckého přepravce v pondělí inzerátem v tisku. Zájemci ještě nemusí předkládat závazné nabídky, ale pouze projevit zájem o koupi. Ministerstvo dopravy chce akcie prodat do konce letošního roku.

Slovenské aerolínie vznikly v 90. letech z podnětu vlády jako národní letecký přepravce. Nabízely jenom několik pravidelných linek, zaměřovaly se spíše na charterové lety a potýkaly se s hospodářskými problémy.

AUA se začaly angažovat v SA tím, že se zaručily za úvěr 200 milionů slovenských korun. Ministerstvo dopravy nakonec přenechalo téměř 63procentní balík v SA Rakušanům tak, že AUA navýšily základní jmění o 114,59 milionu korun upsáním akcií prostřednictvím společnosti SLL.

AUA už dříve potvrdila zájem o většinový podíl v mezinárodním letišti v Bratislavě, který chce ministerstvo dopravy nabídnout k prodeji. Prodej 66 procent akcií letiště se má uzavřít do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK