Americké akcie šly oběma směry, klesaly akcie citlivé na ropu

06.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 6. července (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne v New Yorku klesaly kvůli vysokým cenám ropy. Emise technologických firem ale rostly díky tomu, že investiční banka JP Morgan zvýšila ziskové odhady společností Motorola a Texas Instruments.

Dow Jonesův index průmyslových firem v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, oslabil o 0,2 procenta na 10.351 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se proti tomu v poledne zvýšil o 0,12 procenta na 2081,3 bodu.

Dolů šly především akcie firem, které jsou citlivé na ropné ceny. Americká lehká ropa se dnes při ceně 60,70 dolaru za barel přiblížila historickému maximu 60,95 USD kvůli obavám z tropických bouří nad Karibikem. Na akciovém trhu pak klesaly zejména emise společností United Technologies a Caterpillar.

"Lidé se mnohem více soustředí na to, co se děje na trhu s energiemi než na to, co se děje mimo zpracovatelský sektor," uvedl jeden z obchodníků. Emise některých ropných společností ale díky ropě stoupaly, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK