Deficit maďarského rozpočtu byl za pololetí téměř celoroční

06.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ 6. července (ČTK) - Maďarský rozpočtový deficit dosáhl v prvním pololetí 96,6 procenta celoročního plánu. Uvedlo to dnes maďarské ministerstvo financí. Podle analytiků tak vzrostla pravděpodobnost, že Maďarsko nedodrží svůj rozpočtový cíl čtvrtý rok za sebou, přestože vláda již přijala opatření tlumící výdaje.

Ministerstvo uvedlo, že rozpočtový schodek za samotný červen dosáhl 150 miliard forintů (18,2 miliardy Kč) a za celé první pololetí 988 miliard. Celoroční cíl je přitom 1,023 bilionu forintů.

Pololetní schodek byl mírně vyšší než analytiky odhadovaných 980 miliard. Ministerstvo v prognóze za pololetí počítalo s 980 miliardami forintů.

"Tento vývoj nadále naznačuje, že bez další regulace se vládní cíl schodku nesplní," uvedl analytik z DZ Bank. "Myslím, že reakce bude ostřejší než cokoli, co ministerstvo uvedlo," dodala analytička Erste Bank.

Ekonomové předpokládají, že celoroční schodek maďarského rozpočtu dosáhne 5,2 procenta hrubého domácího produktu. Vládní cíl je přitom 4,7 procenta HDP včetně nákladů na reformu penzijního systému. Bez reformy penzí je to 3,6 procenta HDP, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK