Hankook nedostal od slovenské vlády pobídky a investici stáhne

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 6. července (zpravodaj ČTK) - Vláda Mikuláše Dzurindy neschválila investiční pobídky pro jihokorejského výrobce pneumatik Hankook Tire, který chtěl v Levicích postavit nový závod za více než 500 milionů eur (asi 20 miliard Sk). Podle ministra hospodářství Pavla Ruska a šéfa vládní investiční agentury SARIO Romana Kuruce to znamená, že Hankook ohlášenou investici stáhne.

"Vláda rozhodla, že tento projekt do Levic nepřijde," řekl Kuruc novinářům po odchodu z vlády. Dodal, že ještě dnes večer toto rozhodnutí oznámí vedení korejské společnosti. Ministr Rusko odmítl, že by mohl investici zachránit ještě jiným návrhem. "Osobně to vylučuji," řekl.

"Kvůli tomuto postoji nevznikne v Levicích a okolí více než 2000 pracovních míst, nepřijde investor, který pravděpodobně skončí v některé ze sousedních zemí," uvedl Rusko. Podle něho investici zmařil postoj ministrů za Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii (SDKU) premiéra Mikuláše Dzurindy a křesťanští demokraté (KDH). Pobídky podporovala hlavně Ruskova Aliance nového občana (ANO).

Hankook podle Kuruce stavbu nového závodu jasně podmínil tím, že Slovensko poskytne předem slíbené pobídky. Dnešní rozhodnutí vlády může odradit i další investory z Koreje, kteří se na Slovensko chystají, dodal. Podle Ruska už slovenská strana nemůže zahraničním společnostem předkládat návrhy investičních smluv, protože jejich pozdější schválení vládou může být zpochybněno.

Slovenští vyjednavači původně slíbili Hankooku stimuly na úrovni 21 procent z celkové investice. V pondělí ale označila většina ekonomických ministrů za pobídky za příliš vysoké. Stejný argument převážil i při dnešním hlasování vlády. Podle ministra financí Ivana Mikloše (SDKU) byla smlouva s Hankookem špatně připravená a vláda by společnosti poskytla výhodnější podmínky než ostatním investorům. To by prý mohlo ohrozit jiné ohlášené investice a vytvoření 7000 pracovních míst.

Rusko během dnešního odpoledne návrh pobídek snížil. Ani tato úprava ale většinu ministrů nepřesvědčila. Podle Mikloše však Ruskův upravený návrh spočíval hlavně v tom, že by se část přímé podpory v hotovosti přesunula do formy daňových úlev. Mikloš také kritizoval, že kvůli továrně by vláda musela stavět čtyřproudovou silnici do Levic.

Závod jihokorejské společnosti, který se vázal na chystanou továrnu automobilky Kia Motors u Žiliny, měl zaměstnat 1600 pracovníků. Výstavba provozu měla začít v prvním čtvrtletí příštího roku, Hankook plánoval spustit produkci v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK