HN: Vytěsňování akcionářů se už využívá, záměr ohlásilo 23 firem

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Společnosti krátce po schválení příslušného zákona ohlašují záměr vytěsnit drobné akcionáře. V nejbližších čtyřech týdnech je naplánováno 23 valných hromad s tímto programem. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že podniky chtějí tímto krokem ušetřit. Jako první může o vytěsnění malých akcionářů rozhodnout v úterý firma Hanson ČR.

Vykoupit malé akcionáře ve čtyřech firmách se rozhodl majitel Agrofertu Andrej Babiš. Mezi čtyři firmy patří chemička Deza, dva zemědělské podniky ZZN Pomoraví a ZZN Pelhřimov a Výzkumný ústav organických syntéz. Čtyři dceřiné společnosti hodlá "vyčistit" také polostátní energetická společnost ČEZ, tři majitel Českých přístavů Miloslav Černý.

Stejný záměr má i OKD. Za jednu akcii dají Zdeněk Bakala a ostatní majitelé vytěsňovaným akcionářům 1010 korun. Cena vychází z posudku firmy Novota. Tatáž firma ocenila před třemi měsíci jednu akcii na 924,50 koruny. Za tuto cenu koupil Bakala v rámci povinného odkupu 221.722 akcií. Nejvíce však prohloupil stát, který prodával loni v listopadu za třetinu, uvádějí příklad HN.

Menšinoví akcionáři hrozí žalobami. Upozorňují především na problematickou práci znalců, kteří určují ceny akcií.

Vyvlastnění umožňuje novela obchodního zákoníku. Ta byla v pátek 1. července, první den platnosti, novelizována na návrh poslance ODS Vladimíra Doležala, předkladatele původního zákona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK