Topolánek v MfD: Ekonomické plány ODS by si vyžádaly 30 miliard Kč

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Změnami, které plánuje ODS po případném převzetí moci po volbách v příštím roce, by státní pokladna přišla maximálně o 30 miliard korun. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes to zmínil předseda ODS Mirek Topolánek. Plány ODS vycházejí ze zavedení rovné 15procentní daně.

"Když to počítáme staticky, bez všech doprovodných pozitivních efektů, tak nám to vychází kolem 30 miliard," uvedl Topolánek na dotaz, kolik všechny plány budou stát. Náklady ale budou podle šéfa ODS ve skutečnosti nižší. Reformy totiž povedou k vyšší zaměstnanosti, k růstu ekonomiky, k odbourání šedé ekonomiky, k vyšším investicím a větší ochotě platit daně.

"Naším cílem musí být snížit nezaměstnanost na úroveň, na níž byla, když jsme vládu opouštěli. To byla polovina," uvedl Topolánek. Letos se míra nezaměstnanosti pohybuje kolem devíti procent. Přiznal, že snížení nezaměstnanosti "nějakou dobu potrvá", ale na druhou stranu to uspoří v rozpočtu 30 miliard korun na dávkách v nezaměstnanosti a ušlých daních.

Topolánek také nevyloučil možnost privatizace ČEZ. "Je to (prodej) pravděpodobné, ale není to priorita. Nemůžeme prodávat pod tlakem," uvedl.

ODS navrhuje jednu sazbu DPH 15 procent a patnáctiprocentní daň z příjmu fyzických osob i podniků. Dále chce zrušit daň z dividend, daň dědickou, daň darovací a daň z převodu nemovitostí. Místo odpočtů na hypotéky nebo penzijní spoření chce strana zavést přímou státní subvenci. Pro malé firmy a živnostníky pak plánuje úplné zrušení postupného odepisování majetku, pro velké firmy jejich výrazné zjednodušení. Odpisy by se měly zrušit u firem s ročními tržbami do 15 milionů korun.

Odbory ale soudí, že ekonomické plány ODS v čele s rovnou daní by zruinovaly státní rozpočet a vnesly mezi Čechy chudobu. Zavedení všech reforem občanských demokratů by prý zvýšilo roční schodek veřejných rozpočtů až o 137 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK