ČSÚ: Zahraniční obchod vykázal v květnu přebytek šest miliard Kč

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Český zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 5,98 miliardy korun, což je nejlepší květnový výsledek v historii České republiky. Dařilo se zejména exportérům výpočetní techniky. Celkový vývoz se v květnu meziročně snížil o 1,1 procenta a dovoz o 4,3 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Pokles vývozu i dovozu způsobila podle ČSÚ vyšší srovnávací základna loňského května, který byl prvním měsícem členství České republiky v Evropské unii. "Vlivem vývoje kurzu vzrostl v přepočtu na eura vývoz o 4,6 procenta a dovoz o 1,3 procenta," uvedl ČSÚ. V meziměsíčním srovnání vývoz zboží klesl o 1,3 procenta a dovoz stoupl o 0,2 procenta.

Se státy Evropské unie byla bilance v květnu aktivní 24,5 miliardy Kč, se státy mimo EU pasivní 18,5 miliardy Kč. Bilance se v meziročním srovnání zlepšila zejména v obchodě se stroji a dopravními prostředky, polotovary a materiály, chemickými výrobky a průmyslovým spotřebním zbožím. Prohloubil se naopak deficit obchodu s minerálními palivy o 2,4 miliardy Kč a potravinami a živými zvířaty o 1,4 miliardy Kč.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků zůstal na úrovni května 2004. Export výpočetní techniky se zvýšil meziročně o více než čtvrtinu. Silničních vozidel se letos v květnu vyvezlo o 12,7 procenta více než před rokem. Klesl naopak export elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů o 23,3 procenta a strojů a zařízení k výrobě energie o 17,4 procenta.

Dovoz strojů a dopravních prostředků klesl o 7,2 procenta, z toho nejvíce strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu o 18,2 procenta a silničních vozidel o 11,5 procenta. Vzrostl pouze dovoz výpočetní techniky a strojů a zařízení k výrobě energie.

Růst dovozu minerálních paliv o 25,4 procenta byl podle ČSÚ způsoben hlavně vyšším dovozem ropy (hodnotově o 75,1 procenta, naturálně o 28,6 procenta) a zemního plynu (hodnotově o 46,2 procenta, naturálně o 15,7 procenta).

Obchodní bilance se státy EU se v květnu zlepšila o 7,2 miliardy korun, a to především s Francií, Itálií a s Británií. Zhoršila se bilance s Nizozemskem, Polskem, Rakouskem a Německem. Se státy mimo EU se schodek meziročně prohloubil o 2,7 miliardy korun, nejvíce s Ruskem a s Čínou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK