PPF za jednu akcii České pojišťovny nabídne 21.288 korun

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Finanční skupina PPF nabídne menšinovým akcionářům za jednu akcii České pojišťovny 21.288 korun, což je o zhruba 6000 korun více než je současná cena na burze. Odkupem akcií se bude 25. července zabývat valná hromada České pojišťovny, kterou PPF kontroluje prostřednictvím své divize Cespo. Nabídková cena vychází z kalkulace poradenské společnosti Ernst&Young, řekl mluvčí PPF Romana Tomasová.

Většinoví investoři s podílem více než 90 procent mohou podle nového zákona přinutit menšinové akcionáře k prodeji jejich podílů. Výkup by zahájil proces stahování akcií České pojišťovny z burzy.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 37 procent. Její základní kapitál činí tři miliardy korun, pojišťovna spravuje přes 13 milionů pojistných smluv. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 97,7 procenta.

Zisk České pojišťovny se podle auditované účetní závěrky v loňském roce zvýšil na 4,2 miliardy korun ze 3,1 miliardy v předchozím roce. Předepsané pojistné dosáhlo 41 miliard korun, meziročně tak stouplo o osm procent. Akcionáři začátkem měsíce rozhodli o tom, že loňský zisk bude převeden na účet nerozděleného zisku minulých let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK