Koruna citelně oslabila až na 30,22 Kč/EUR

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Koruna ráno citelně oslabila až na 30,22 Kč/EUR, což je o téměř 30 haléřů více než při pondělním závěru. Informoval o tom Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Podle něj koruna reagovala na vývoj ve středoevropském regionu, kde prudce oslabil polský zlotý a stále hlouběji se propadá i slovenská koruna. K dolaru koruna oslabila na 25,32 Kč/EUR.

Kurzy středoevropských měn oslabují zejména vlivem rozhodnutí slovenské vlády, která ve středu večer neschválila investiční pobídky pro jihokorejského výrobce pneumatik Hankook Tire, který chtěl v Levicích postavit nový závod za více než 500 milionů eur (15 miliard Kč). Vlk se však domnívá, že by se koruna mohla opět vrátit k hranici 30,00 Kč/EUR. Důvodem by mohl být květnový vysoký přebytek zahraničního obchodu.

Větší klid zatím panuje na eurodolarovém trhu. Euro sice slábne, ale ne příliš citelně. Ekonomové čekají na závěry zasedání rady Evropské centrální banky, snížení ani zvýšení úrokových sazeb však nečekají.

Český zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 5,98 miliardy korun, což je nejlepší květnový výsledek v historii. Dařilo se zejména exportérům výpočetní techniky. Celkový vývoz se meziročně snížil o 1,1 procenta a dovoz o 4,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK