Ropa se po explozích v Londýně propadla o čtyři dolary pod 58 USD

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 7. července (ČTK) - Cena americké lehké ropy se po zprávách o explozích v Londýně propadla o zhruba čtyři dolary pod 58 dolarů za barel. Před výbuchy se přitom vyšplhala až na nové rekordní maximum 62,10 dolaru.

Kolem 12:30 SELČ americká ropa zlevnila o 3,98 dolaru na 57,30 dolaru. Obchodníci uvedli, že pokud se prokáže, že exploze byly důsledkem teroristických útoků, dá se očekávat určité zpomalení hospodářského růstu. To by se podle nich mohlo podobat zvolnění ekonomiky, ke kterému došlo po teroristických útocích na Spojené státy v září 2001. Britský premiér Tony Blair krátce po 13:00 SELČ oznámil, že šlo o teroristické útoky.

Série explozí zastavila dopravu ve středu Londýna. Byly potvrzeny informace o vážně zraněných a policie potrvdila dva mrtvé. V ulicích jsou policisté a příslušníci dalších záchranných služeb.

Za nárůstem ceny ropy na rekordní maximum stály bouře nad Mexickým zálivem a jejich negativní dopad na dodávky z tohoto regionu. Tropická bouře Cindy ve středu zasáhla jihovýchodní část Spojených států. Vichřice doprovázená lijáky způsobila problémy ve státech Louisiana a Mississippi. Podle společnosti Minerals Management Service přinutila bouře ropné firmy omezit denní produkci v Mexickém zálivu o téměř 13 procent.

Stejným směrem jako bouře Cindy se vydala i tropická bouře Dennis, která se změnila v hurikán. "Vzpomínka na škody způsobené v loňském roce hurikánem Ivan je v myslích obchodníků stále čerstvá," řekl agentuře Reuters jeden z tokijských obchodníků.

Trh nyní čeká na údaje o vývoji ropných zásob ve Spojených státech, které dnes zveřejní americký Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici předpokládají, že zásoby surové ropy minulý týden klesly o 1,1 milionu barelů. Zásoby benzinu by podle nich naopak měly zaznamenat nárůst o 200.000 barelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK