Ekonomové: Teroristické útoky mohou zahýbat i ekonomikami EU

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Teroristické útoky na Londýn mohou zahýbat i ekonomikami Evropské unie a zmírnit jejich růst. Zpomalení hrozí především Velké Británii, ale pocítit by to mohly i dalším evropské země a USA. Hrozba terorismu může zasadit ránu především akciovým trhům a naopak zvýší zájem o dluhopisy nebo zlato. Ztráty hrozí také pojišťovnám, leteckým společnostem, hotelům a obecně cestovnímu ruchu, uvedli ekonomové oslovení ČTK. ČR by prý příliš utrpět neměla.

Finančním srdcem Evropy Londýnem dnes otřásla série explozí v metru a autobusech. Poslední zprávy hovoří o nejméně deseti mrtvých a téměř 200 raněných. K teroristickým útokům se již na internetu přihlásila islamistická skupina, která si říká Tajná skupina džihádu a Al-Káidy v Evropě.

Na teroristické útoky okamžitě zareagovaly pádem evropské akciové trhy. Londýnská burza bezprostředně poklesla téměř o tři procenta a česká burza se z původního mírného růstu propadla do poklesu o 1,75 procenta. Cena americké lehké ropy se překvapivě prudce snížila o více než čtyři dolary pod 58 dolarů za barel právě kvůli obavám ze zpomalení růst ekonomik, a tím i nižší poptávce po černém zlatu.

"Investoři budou několik týdnů velmi opatrní, protože po dlouhých měsících klidu se znovu obnovila obava z terorismu," řekl Jan Schiesser ze společnosti Atlantik FT. Připomněl, že od výbuchů v Madridu na jaře loňského roku je neštěstí v Londýně prvním velkým teroristickým útokem v Evropě.

Zatímco ceny akcií klesají v Británii, eurozóně i střední Evropě, hodnota dluhopisů nyní poroste. Terorismus totiž přiměl investory, aby své peníze dávali spíše do nejbezpečnějších aktiv. "Investoři se v situaci zvýšeného napětí uchylují k tradičním bezpečným instrumentům jako je zlato a švýcarský frank," řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Na světových trzích dnes utrpěl rovněž americký dolar. "Každý teroristický útok ve světě připomíná, že cílem teroristů číslo jedna jsou Spojené státy," řekl Marek Fér z ČSOB.

Dnešní série explozí také podle ekonomů zvyšuje šance, že Evropská centrální banka sníží úrokové sazby. Britská centrální banka dnes sazby ponechala nezměněné, očekává se však jejich pokles příští měsíc. Snížením sazeb by se mohli bankéři pokusit podpořit ekonomický růst. V ČR jsou sazby na rekordně nízké úrovni 1,75 procenta a další pokles se neočekává.

Dlouhodobý ekonomický výhled zatím analytici nemění s poukazem na skutečnost, že neštěstí v Londýně je zatím příliš čerstvé a lze jen těžko odhadnout další vývoj a reakci trhů, společností i politiků. Terorismus navíc podle nich ovlivňuje finanční trhy sice poměrně výrazně, ale jen krátkodobě. "Trhy si již na permanentní teroristickou hrozbu tak trochu zvykly," podotkl Fér. Trvalejší pokles by podle analytika společnosti Europeum Jana Bureše mohl nastat jen tehdy, pokud by se potvrdily teroristické útoky většího rozsahu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK