Spotřeba plynu letos zřejmě zůstane na loňské úrovni

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Spotřeba zemního plynu v České republice letos zřejmě zůstane na loňské úrovni. Informovalo o tom Bilanční centrum (BC), které sleduje tuzemské dodávky plynu. Podle Michala Šmída z centra předpokládá BC letos spotřebu v objemu 9760 milionů metrů krychlových. Loni spotřeba dosáhla 9691 milionů metrů krychlových.

"Důvody stagnace prodeje jsou především v jeho cenové nestabilitě," uvedl Šmíd. Ceny plynu pro liberalizovanou i regulovanou část trhu letos převážně rostou. Všem zákazníkům s výjimkou největších odběratelů zdražil plyn od ledna v průměru o 1,5 procenta a od července o zhruba pět procent. Naopak v dubnu zhruba o 2,5 procenta zlevnil. Velcí odběratelé si od ledna ceny sjednávají individuálně se svými dodavateli. Podle většiny podniků platí za ceny plynu v meziročním srovnání více.

Předseda představenstva společnosti RWE Transgas, která do České republiky plyn dováží, však minulý týden v rozhovoru pro časopis Profit uvedl, že v souvislosti s rostoucí cenou ropy, na které ceny plynu reagují, lze očekávat v zimě zdražení plynu nejméně o čtvrtinu.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku spotřeba plynu poklesla podle předběžných výsledků BC meziročně o 4,6 procenta. "Za toto období se v České republice podle předběžných výsledků spotřebovalo celkem 1525 milionů metrů krychlových. K výraznějšímu poklesu došlo v květnu o 7,1 procenta vlivem teplejšího počasí," uvedl Šmíd. V prvním čtvrtletí spotřeba naopak o 0,1 procenta stoupla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK