Sobotka na MF propustí 252 úředníků a sníží počet odborů

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Ministerstvo financí propustí do konce příštího roku 252 ze 1473 úředníků. Zároveň sníží počet odborů o devět na 40 útvarů. Zeštíhlení je důsledkem auditu, který si nechal od poradenské společnosti Deloitte vypracovat ministr Bohuslav Sobotka. Asi 170 zaměstnanců odejde ještě v letošním roce, vyplývá ze závěrů auditu, které Sobotka představil na tiskové konferenci.

Za audit zaplatil stát společnosti Deloitte téměř 17 milionů korun. Nová jednodušší struktura ministerstva bude nastavena od 1. října. K tomuto datu odejde asi 170 zaměstnanců. Polovina jejich platů se přerozdělí mezi ostatní pracovníky, kteří si tak polepší. Resort plánuje především zvýšit podporu jejich vzdělávání a profesního rozvoje.

Na počátku příštího roku na resort přejde několik desítek lidí ze zaniklého Fondu národního majetku a experti na celní legislativu z Generálního ředitelství cel. Zároveň odejdou pracovníci dohledu nad finančním trhem do Komise pro cenné papíry. Počet zaměstnanců výsledně poklesne o dalších 15 lidí.

Ke konci příštího roku by se měli s prací na ministerstvu rozloučit poslední přebyteční zaměstnanci a počet pracovníků by se měl snížit na finálních 1221. "To by měl být stav, který by byl do budoucna udržitelný," řekl Sobotka.

Ministr v budoucnu plánuje vytvořit Generální ředitelství daní a oddělit jej od resortu podobně, jako se již stalo u celní správy. Pro samotné ministerstvo by pak pracovalo 1053 lidí.

Obdobná kontrola na slovenském ministerstvu financí vedla před dvěma lety k poklesu počtu úředníků téměř o třetinu. Ambicí Sobotky bylo původně připravit pilotní audit, který by poté následovaly audity na dalších ministerstvech a jiných státních úřadech. Proti auditům se však postavil nový premiér Jiří Paroubek.

Ve státní sféře nyní pracuje asi 450 tisíc lidí, což je podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu asi o 100.000 zaměstnanců více než před deseti lety. Podle vládního plánu měly loni všechny státní úřady snížit počet úředníků o dvě procenta. Nařízení nesplnila ministerstva vnitra a práce a sociálních věcí, Národní bezpečnostní úřad, Ústavní soud, Akademie věd a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Dvě procenta zaměstnanců musejí úřady propustit i letos a příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK