Polský PKN Orlen chystá program úspor, dotknou se také Unipetrolu

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 7. července (zpravodaj ČTK) - Polská petrochemická společnost PKN Orlen připravuje program rozsáhlých úspor. Dotknou se i českého holdingu Unipetrol, který nedávno PKN Orlen koupil od vlády.

"PKN Orlen zavádí program Optima," řekl novinářům šéf polského gigantu Igor Chalupec. Program předpokládá v nejbližších pěti letech úspory ve výši 600 milionů zlotých (asi 4,5 miliardy korun) v provozních nákladech a stejnou sumu v investicích.

"Finanční plán, který jsme dnes ohlásili, se zatím týká pouze společnosti PKN Orlen a dceřiných firem, s výjimkou Unipetrolu. Pro něj chystáme zvláštní plán," řekl Chalupec. Podrobnosti prý firma zveřejní v září.

"Podobně jako v případě programu Optima budou také úspory v Unipetrolu zasahovat nejrůznější oblasti. Nyní jsme ale teprve ve fázi analýz toho, co jsme vlastně koupili," poznamenal Chalupec.

Šéf holdingu Unipetrol Pavel Švarc přitom před měsícem v rozhovoru pro ČTK uvedl, že firma prošla v minulých letech restrukturalizací a příliš možnosti pro další úspory tedy nevidí.

"Velmi si vážíme toho, co se podařilo v Unipetrolu dosáhnout. Důvodem je i fakt, že pan Švarc nadále s námi pracuje. Přesto si ale myslíme, že rezervy v úsporách jsou," poznamenal k tomu šéf PKN Orlen.

V září by podle něj mělo být také jasno v tom, zda v Česku budou i nadále fungovat čerpací stanice Benzina, nebo se jejich název změní na Orlen. Benzina je jednou z dceřiných firem Unipetrolu. PKN Orlen již oznámil, že třetinu ze zhruba 300 čerpacích stanic Benziny prodá americké firmě ConocoPhillips, která zatím provozuje v Česku 43 stanic značky Jet.

PKN Orlen se zároveň přes Unipetrol uchází o 69 čerpacích stanic firmy Aral. Koncem května firma podala předběžnou nabídku na jejich koupi. "Tímto bychom kompenzovali prodané čerpací stanice Benziny," podotkl Chalupec. O stanice Aralu projevily zájem také Čepro, EuroOil, Shell a ConocoPhillips.

Kromě prodeje části sítě Benzina se hodlá PKN Orlen zbavit i chemické výroby Unipetrolu. Chemické závody patřící do holdingu by měl koupit Agrofert Andreje Babiše. "Jsme vázáni dodržovat mlčenlivost, proto k tomu nemohu říci více, než že jednáme," uvedl Chalupec.

Tajemstvím je opředena i cena, kterou PKN Orlen nabízí minoritním akcionářům společností Unipetrol, Paramo a Spolana v rámci povinného odkupu jejich akcií. Minulý týden svou nabídku firma předložila české Komisi pro cenné papíry. Podle analytiků by se cena mohla pohybovat mezi 120 až 150 korunami na akcii.

Polský PKN Orlen koupil v petrochemické skupině Unipetrol státní 63procentní podíl za 13,05 miliardy korun. Suma, kterou ale nakonec zaplatí, bude s ohledem na dobré hospodářské výsledky Unipetrolu v loňském roce ještě vyšší. Její konečná výše by měla být známa po dokončení auditu, tedy zhruba do poloviny října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK