Koruna se propadla až k 30,30 Kč/EUR, na výbuchy nereagovala

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Koruna se ve čtvrtek propadla až k hranici 30,30 Kč/EUR. V odpoledních hodinách ale mírně posílila a kolem 17:00 uzavírala na 30,20 Kč/EUR, vyplývá z údajů internetového serveru Patria. Teroristický útok v Londýně, který připravil o život nejméně 33 lidí, však kurz české měny neovlivnil. Koruna oslabovala především pod vlivem ostatních měn ve středoevropském regionu. K dolaru oslabila na 25,31 Kč/USD.

Podle Vladimíra Pikory z Volksbank oslaboval především polský zlotý. "Na trhu panuje přesvědčení, že jeden významný zahraniční investiční fond rozpouští své polské portfolio, což žene kurz v posledních dnech ke slabším hodnotám," sdělil. České měně však nepřidaly ani zprávy ze Slovenska. Tamní vláda ve středu večer neschválila investiční pobídky pro korejský Hankook. Významný investor tak zřejmě ze Slovenska odejde.

Bez většího vzrušení investoři přijali zprávu o rekordním přebytku květnového zahraničního obchodu, který skončil s přebytkem 5,98 miliardy korun, což je nejlepší květnový výsledek v historii. Dařilo se zejména exportérům výpočetní techniky. Celkový vývoz se meziročně snížil o 1,1 procenta a dovoz o 4,3 procenta, oznámil Český statistický úřad. "Éra rozvojové země, pro kterou jsou typické vysoké dovozy a nízké vývozy, skončila," dodal Pikora.

Série výbuchů otřásla Londýnem dnes ráno a zabila nejméně 33 lidí. Zhruba tisícovka dalších byla zraněna. V reakci na teroristický útok, který nese jasný podpis Al-Kaidy, oslabila většina evropských měn a propadly se i burzy. Například britská libra se k dolaru propadla až na 19měsíční minimum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK