Sobotka: Úspory v příštím roce budou mnohem nižší než 30 mld. Kč

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Úspory ve státním rozpočtu na příští rok budou moci být výrazně nižší než dosud uvažovaných 30 miliard korun. Důvodem je rychlejší než očekávaný růst ekonomiky, řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Ministr chce předložit rozpočet s takovým schodkem, aby ČR splnila závazek vůči Evropské unii a deficit veřejných rozpočtů nepřekročil 3,8 procenta HDP.

"Třicet miliard úspor je historické číslo," řekl Sobotka. Přesnou výši úspor nutných ve volebním roce však odmítl zveřejnit, stejně jako deficit plánovaný na příští rok. Schodek by však měl být nižší než letos plánovaných 83,6 miliardy Kč. Ministr připomněl, že díky svižnému ekonomickému růstu se i letošní hospodaření státu vyvíjí proti očekávání mnohem lépe a po prvním pololetí je státní pokladna v přebytku 3,8 miliardy Kč.

Původní plán Sobotky výrazně škrtat v rozpočtech jednotlivých resortů před nedávnem kritizoval ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Doporučoval, aby se vláda pokusila zmírnit takzvaný konvergenční program, ve kterém se Bruselu ke škrtům a maximálním výdajům zavázala. "Výdajovými rámci jsme si trochu moc svázali ruce, a to dobrovolně," řekl tehdy Škromach.

Sobotka však sliby Evropské unii předělávat nechce. "Konvergenční program jsme dodrželi v roce 2004 a dodržíme jej i v roce 2005, o tom jsem přesvědčen. Mým cílem je sestavit takový rozpočet, který jej dodrží i ve volebním roce 2006," řekl Sobotka s tím, že plnění programu je důležité i kvůli zahraničním investorům.

První návrh státního rozpočtu Sobotka tento týden odešle na vládu, která by jej měla projednat v nejbližších týdnech. V srpnu pak přijde na řadu diskuse s resorty, které se každoročně brání navrhovaným úsporám a naopak se dožadují dalších peněz. Návrh rozpočtu by měl kabinet schválit počátkem září a poté o něm budou rozhodovat poslanci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK